Ekonomi

AB, Çip Yasası'yla 100 milyar eurodan fazla yatırım çekecek

Avrupa Çip Yasası'nın, 2030 yılına kadar Avrupa yarı iletken endüstrisine 100 milyar euroyu aşan özel yatırımlar çekmesine yardımcı olacağı ifade edildi.

Avrupa Birliği Komisyonu yetkilisi Thomas Skordas, Antwerp'te düzenlenen bir konferansta, Avrupa'nın ABD ve Japonya'daki benzer programlara ve Çin'in kendi yerli bilgisayar çipi üreticilerine verdiği desteğe cevabı olan girişimin geleceği hakkında konuştu.

Skordas, Avrupa Çip Yasası'nın "2030 yılına kadar Avrupa Birliği içindeki üretim kapasitesini arttırmak için 100 milyar euro tutarında yatırım vaadine" yol açtığını söyledi.

Avrupa Birliği Çip Yasası, 43 milyar euroluk bir finansman sağlama vaadinde bulunsa da, Komisyon'un şu ana kadar çok az gerçek finansmanı onaylaması nedeniyle büyük ölçüde hükümetlere dayanıyor.

Ancak Intel ve TSMC gibi firmalar Almanya'da bu yıl 30 milyar euronun üzerinde bir maliyetle tesis kurma planlarını açıkladılar.

Komisyonun dijital biriminden bir yetkili olan Skordas, Avrupa'da son derece gelişmiş çiplerin geliştirilmesi için 2,5 milyar euroluk bir hibe de dahil olmak üzere, çip endüstrisinin dört alt sektöründeki Ar-Ge pilot hatlarına yönelik finansmanı eylül ayına kadar tamamlamayı beklediklerini söyledi.

Skordas, fotonik ya da elektrik yerine ışık kullanan çiplerin geliştirilmesine yönelik bir başka pilot hat için henüz belirlenmemiş bir fon sağlandığını söyledi.

Avrupa tasarım platformu için fon 

Komisyon ayrıca şirketlerin, akademisyenlerin ve yeni girişimcilerin kendi çiplerini tasarlamak için gereken yazılım araçlarına erişimini sağlayacak bir Avrupa tasarım platformu için fon ayarlıyor.

Skordas, "Temmuz ayında, bu platformun Avrupa düzeyinde tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumlu olacak konsorsiyum için çağrı açmayı bekliyoruz" dedi.