ABD’de majör borsalar arasında Dow ve S&P bir tarafta, Nasdaq başka bir tarafta seyrediyor. Nasdaq endeksi son dönemde diğer iki borsadan ciddi bir şekilde pozitif ayrışma gösterdi. Tabii burada NVIDIA, TESLA, APPLE gibi hisselerde yaşanan sert hareketler bu ayrışmayı sağladı. Fakat Nasdaq dün yüzde 3’e yakın azalarak son dönemin en sert düşüşlerinden birini yaşadı.

ABD’de enflasyonun beklenti altı kaldığı gün Nasdaq endeksinde yaşanan bu düşüşü, son dönemde yaşanan pozitif ayrışmanın ardından gelen bir kâr satışı/düzeltme hareketi olarak değerlendiriyorum. S&P endeksi de dünü kısmi düşüşlerle kapatırken Dow endeksinde ise pozitif bir kapanış geldi. ABD’nin 3 önemli endeksinde de farklı fiyatlamalar izledik.

ABD’de son dönemde gelen verileri piyasanın Fed’den bu yıl 2 faiz indirimi beklemesine neden oldu. Özellikle enflasyonun dün beklenti altında kalması bu beklentileri artırıcı bir unsur oldu. Fakat Fed’in bu yıl için 2 faiz indirimine şu an sıcak baktığını düşünmüyorum. Tabii önümüzde daha temmuz ve ağustos ayı istihdam ve enflasyon verileri olacak. Bu verilere göre de beklentiler şekillenecektir.

Şunu da belirtmek gerekiyor. Tabii işin doğası gereği merkez bankalarını faiz indirim süreçleri borsaları yukarı destekler fakat bunun kesin bu şekilde olacağını söyleyemeyiz. Örneğin dün enflasyon beklenti altı gelince herkesin beklentisi Nasdaq ve kripto paraların yükselmesi yönündeydi fakat düşüşler yaşandı. Tabii bu günlük bazda bir fiyat hareketi fakat körü körüne bir beklentiye girmek de doğru olmayacaktır.

Bugünkü yazımızın teknik analiz kısmında Nasdaq ve Dow endekslerini inceleyeceğiz

Nasdaq endeksi için uzun süredir teknik görünümün pozitif olduğunu ifade ediyorum. Benim beklentim 20.900’e gidip oradan bir satış gelmesi yönündeydi fakat satışlar 20.800’den geldi. Bu düşüşlere rağmen teknik görünümde bir bozulma bulunmuyor. Kısa vadede 20.100, biraz genişte 19.500 izlediğim önemli destek noktaları. Bu seviyelerden yeniden bir yukarı hareket gelebileceğini düşünüyorum. Yukarıda ise 21.000 mevcut aşamada tepe bölge olarak izlenebilir.

Dow tarafında ise önemli bir direnç test ediliyor. 40.100 daha önce çok kez test edilen ve kırılamayan bir bölge. Bu tarz durumlarda kısa süreli trade fırsatlarına bakılabilir. 40.100 aşılmadığı sürece bir aşağı düzeltmeye göre pozisyonlanma alınabilir. Fakat düşüşlerin düzeltme olarak kalması ve alım fırsatı verebileceğini düşünüyorum. Özellikle 40.100 eşiği aşılırsa yükselişler momentum kazanabilir.