Fed’in 18 Eylül akşamında 0.50 puan faiz indirimi yapmasını yanlış bir adım olarak değerlendirmiş ve bu adımlarından ötürü bir noktada pişman olacaklarını ifade etmiştim. %3.2 çekirdek enflasyonu olan ve ekonomisi kısmi bozulma yaşasa da güçlü seyrine devam eden bir ülkede 0.50 puan faiz indirimi riskleri artırır görüşüne sahibim.
Ne hikmettir ki faiz indirimi geldikten sonra açıklanan tüm önemli veriler çok güçlü geldi. Özellikle geçtiğimiz hafta gelen istihdam verileri bu yılın en güçlü verilerinden biri oldu. Hem ücretler hem tarım dışının beklentilerin çok üzerinde geldiğini gördük. Komplo teorisi gibi algılanmasın fakat Fed’in 0.50 puan indirimden rahatsız olduğunu ve gelecek sürece dair bu beklentileri azaltmak için güçlü veriler açıkladıklarını düşünüyorum. Eylül ayında gelen faiz indirimini de politik bir karar olduğunu düşünüyorum.
ABD 10 yıllık faizlere uzun bir süredir değinmemiştik. Çünkü hareketler oldukça yavaş ve hacimsiz gerçekleştiği için piyasa fiyatlaması üzerinde de bir ektisi yoktu. Fakat hem ABD’den gelen güçlü veriler hem de petrol fiyatlarına yaşanan sert yükselişler neticesinde 10 yıllık faiz %4 üzerine yükseldi. Faizdeki yükseliş ise piyasaları rahatsız etti ve düşüşler izliyoruz. 10 yıllık faizin %4 üzeri kalma durumu devam ederse piyasalardaki rahatsızlığın da iyice artacağını düşünüyorum.
Bu hafta Perşembe günü ABD’den gelecek olan enflasyon verileri piyasalar için önemli olacaktır. Beklentiler üzeri bir enflasyonda Fed’e yönelik faiz indirim beklentileri iyice azalacaktır. Bu da piyasalardaki baskıyı artıran bir unsur olabilir.
Bugünkü yazımız teknik analiz bölümünde dolar endeksini değerlendireceğiz.
Dolar endeksinde 100 seviyesinden bu yana güçlü bir yükseliş izliyoruz. Yaşanan sert yükselişlerden sonra aşağı düzeltmeler olağan bir durum olacaktır. Burada kısa vadede 101.70, biraz geniş görünüm 100 üzeri kalındığı sürece görünümün yukarı olmasını beklerim. Geri çekilmeler USD lehine fırsat verebilir. 102.70 üzerinde yukarı hareketlerin güçlenmesini bekliyorum.