Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Komisyonu uzun müzakere maratonunun ardından Ortak Avrupa İltica Sistemi (GEAS) reform metni konusunda anlaştı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; reform, AB'ye düzensiz göçü sınırlandırmayı ve kontrol altında tutmayı hedefliyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "20 Aralık 2023 tarihe geçecek. AB göç ve ilticayı düzenleyen dönüm noktası niteliğinde bir anlaşmaya vardı. Göç ve İltica Paktı ile çözümler sunduğumuz için çok gururluyum" ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu, AB'ye kimin girip kimin kalabileceğine insan tacirlerinin değil Avrupalıların karar vermesi anlamına geliyor. Bu şekilde ihtiyacı olan kişileri koruyoruz" dedi.

AB'de sağlanan uzlaşma İtalya ve Yunanistan gibi AB'nin göçten yoğun şekilde etkilenen ülkelerini rahatlatmayı amaçlıyor.

Buna göre AB'ye gelmek isteyen mülteci aday sayısının arttığı durumlarda sığınmacılar, kayıt sürecinde dış sınırlarda uzun süre tutulabilecek.

AB ülkelerinde iltica başvurusu kabul edilme oranı yüzde 20'nin altında olan ülkelerden gelenlerin başvuruları doğrudan burada değerlendirilecek ve 12 hafta içinde hızlı bir süreçle sonuçlandırılacak.

İltica şansı olmayanlar ya da şansı düşük görülenler hızlıca sınır dışı edilebilecek. Uzlaşma ayrıca AB sınırlarında yer alan, yük altındaki AB üyelerine kabul programları veya tazminat ile destek verilmesini de öngörüyor.

Ancak reform, Dublin kuralı olarak bilinen sığınma başvurusunun, başvuran kişinin ilk geldiği AB ülkesinde değerlendirilmesi kuralını değiştirmiyor.

Söz konusu anlaşmanın Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.