Ekonomi

Altın Dün İtibariyle Canlandı

Bu haftaki son yazımızda altın fiyatlarındaki yükselişleri Fed ve ECB gelişmelerini, grafiklerle beraber değerlendirdik.

Ons altın fiyatlarında yaklaşık bir aydır yatay hareketler izledik. Fiyatlar kabaca 2530 ile 2480 dolar arasında gidip geldi. Bu bant hareketi dün itibarıyla yukarı kırıldı ve bu kırılımın etkisiyle ons altın 2570 doları test etti.

Bu hafta ABD’den gelen enflasyon verilerinin ardından Fed’in gelecek hafta yapacağı toplantıda 50bps indirim yapma beklentileri oldukça azaldı. Buna rağmen dolar endeksi ve 10 yıllık faizde baskılar izliyoruz.

Eylül ayına girerken bu ayın önemli bir ay olacağını ve karışık fiyatlamalara açık bir ay olduğunu ifade etmiştim. Bu iki haftalık sürece baktığımızda yüksek oynaklıklar yaşandığını görüyoruz. Fiyatı aşağı gelen bir ürün hızlı bir şekilde yukarı gidebilirken, yukarı giden bir ürün ise hızlı şekilde aşağı gelebiliyor. Bu oynaklık ve karışık fiyatlamaların 20 Eylül hafta kapanışına kadar süreceğini düşünüyorum. 

Tabii Fed toplantısını gelecek hafta daha detaylı yazacağım fakat 25bps indirim yaparak piyasa beklentilerini karşılayacaklarını düşünüyorum. 50bps indirim beklentilerinin abartılı olduğunu düşünüyorum. Faiz indirim beklentileri fiyatların içeresinde bu nedenle faiz indirim kararı yerine ekonomik projeksiyonlara ve Fed Başkanı Powell’in söylemlerine odaklanmak gerekecektir.

Teknik analiz kısmına geçmeden önce ECB’ye de değinmek gerekiyor. ECB beklenildiği gibi faizleri düşürmeye devam ediyor. Dünkü kararla birlikte ECB bu yıl ikinci kez faiz indirimine gitti. Yıl bitmeden bir faiz indirimi daha olacağını ve gelecek yıl da bu indirimlere devam edeceğini düşünüyorum. Avrupa ekonomileri zor günler geçiriyor. Dün de ECB büyüme beklentisini aşağı çekerek bunu onayladı. Bu gelişmelere rağmen EURUSD paritesinde düşüş değil yükselişler izledik. Burada teknik görünümler yakın takip edilmelidir. 

Bugünkü yazımızın teknik analiz kısmında dolar endeksi ve ons altın inceleyeceğiz.

Dolar endeksinde son üç haftadır yukarı aşağı dalgalanmalar izliyoruz. Teknik açıdan 102.30 direnci (grafikteki mavi çizgi) önemli bir eşik. Bu direnç altında kalındığı sürece genel görünümün zayıf almasını bekliyorum. Yukarı gidişlerde satış fırsatları geliyor. Aşağıda ise 100.50 desteği önemli destek olarak izlenmelidir. Kısa vadede bu destekten bir toparlanma görebiliriz.

Ons altında yaklaşık bir aydır izlediğimiz 2530/2480 bandı dün yukarı kırıldı ve 40 dolar yükseliş geldi. Bu bandın teknik hedefi 50 dolar yani 2580 seviyesi olarak izlenmelidir. 2580 bölgesinden bir kar satışı mümkün olacaktır. Bir aydır direnç olarak çok kez fırsat veren 2530 seviyesi dün gelen kırılımla birlikte artık destek konumuna geçti. 2530’e doğu gevşemelerde alım talebi görebiliriz.