12 Temmuz’da 2.390 seviyesinden işlem gören ons altın 17 Temmuz’da 2.485 seviyesine kadar yükseldikten sonra yeniden 2.390 seviyesine geriledi. Ons gümüş ise aynı süreçte 26,7 dolar seviyesinden 31,7 dolara yükselip yeniden 26,7 dolara geriledi.

Bu açıdan baktığımızda altın ve gümüşte bir yön yerine dalgalı piyasa yapısı izliyoruz. Tabii bunun bazı sebepleri var. Öncelikle Fed’e yönelik beklentiler çok değişken şekilde duruyor. Her ne kadar piyasalar bu yıl Fed’den iki faiz indirimi beklese de Fed bu yönde bir mesaj vermiyor. 

Bu ayın sonunda yapılacak olan Fed toplantısında faiz konusunda bir değişiklik olmayacaktır. Ağustos ayında ise Fed toplantısı bulunmuyor. Bu da bizi direkt olarak eylül ayına atıyor. Eylül ayındaki toplantıya kadar piyasaların dalgalı bir yapı izleyeceğini düşünüyorum. Aşağı yönde hareket eden enstrümanlara alım talebi, yukarı hareket eden enstrümanlara ise satış talebi geleceğini ve dengelenme sağlanacağını düşünüyorum.

Konu altın ve gümüş olunca jeopolitik risklere de değinmek gerekiyor. Özellikle cumartesi gününden bu yana İsrail-Yemen gelişmeleri ön plana çıktı. Çatışmaların dozunun artması önemli bir konu fakat bu gelişmeler çok uzun süredir piyasaların odağı olduğu için artık gelen yeni haber akışları piyasalarda şok etkisi yaratmıyor. Yine de jeopolitik risklerin varlığını unutmamak gerekiyor.

Bu süreçte altın ve gümüş tarafında bir yön tayin etmek zor olacaktır. Böyle durumlarda bant trade’i yapılması daha sağlıklı olacaktır. Yazımızın devamında ons altın ve ons gümüşün teknik görünümlerini ve kritik seviyeleri inceleyeceğiz.

Ons altın

Ons altında teknik açıdan birçok destek bölgesi bulunuyor. Geri çekilmelerde piyasanın bunu alım fırsatı olarak göreceğini düşünüyorum fakat marjlar fazla olduğu için burada kademeli işlem stratejisi daha sağlıklı olacaktır. Örneğin ons altın için ilk destek noktamız 2.390 iken, aşağıda 2.360 ve 2.285 (ana destek) gibi önemli seviyeler de mevcut. Kısa vadedeki düşüşler orta vadeli fırsat verebilir. Yukarı hareketlerde ilk eşik 2.420 olacaktır. Bu bölge aşılırsa yukarı yönde ivme artabilir.

Ons gümüş

Ons gümüş tarafında 32,50 bölgesinin kritik direnç bölgesi olduğunu ve bu bölge aşılmadığı sürece satış fırsatları gelebileceğini daha önce ifade etmiştim. Ons gümüş son olarak 31,7 doları gördü ve bu seviyeden güçlü bir düşüş yaşadı. Mevcut görünümde 28,7 desteği belirleyici olacaktır. Bu destek üzeri kalınması kısa vade görünüm için pozitif olacaktır. Fakat yukarıda 32,5 aşılmadığı sürece yükselişlerin satış fırsatı vermesi yönündeki stratejimiz sürecektir. Özellikle 28,7 altına kırılım gelmesi durumunda baskının artacağını unutmamak gerekiyor.