altınBitcoinKripto Para

ABD Faiz Sarmalına Girdi! Tahviller Güvenli Liman Olmaktan Çıkıyor Yerine Altın Geçiyor

3 Mayıs tarihinde sonuçlanacak FOMC toplantısı öncesinde piyasa Fed’in kaç faiz artıracağı konusunda kararsız kalınca fiyatlamalara da sekte vurdu. Buna neden olan ECB’nin faiz çıpalaması oldu. ECB yetkilileri 3 faiz artışına işaret edip, sonrasında da kredi kanallarının etkileriyle faiz artırım etkisini yapacağını söylemesi piyasaya adeta şok duşu aldırdı. Nisan ortasında 2040$ seviyesini gören altın 1970$ seviyesine, altında pozitif korelasyonda olan Bitcoin ise 30.000 seviyesinden 27.000$ seviyesine geri çekildi. Fakat her iki unsur da bu krizde ön plana çıkacaktır. Ancak başlığa Bitcoin’i almamamın sebebi ise regülasyon belirsizliklerinden kaynaklı olarak volatil Bitcoin’in önce düşüşle karşılaşma riskini olup kısa vadede sizi zarara sokma riskini açıklayıcı belirtmek istememdir. ABD’Nin artan CDS ve faizler genel dengesi tahvil yatırımcısını daha da zora soktu. Silicon Valley Bank’in de batışı ellerindeki tahvillerden yazıkları zararla başlamıştı. Her ne kadar pozisyonlarını o dönem sigortalayamasalar da şu sıra CDS’in artışı kalan diğer bankalara ekstra sigorta maliyeti yaratıyor ve net karlılıkları baskılıyor. ABD göz göre göre batışa sürüklenirken, güvenli liman olarak tahvili seçen yatırımcıların şok satışları ve altına kaçışını izleyebiliriz.

Tahvili bu zamana kadar güvenli liman yapan ABD’nin ödeme ve rezerv gücüydü. Arzı sınırsız olan tahvil artık 31,4 trilyon dolar borca cevap veremez hale gelecektir. Bu durumda yatırım konsepti de değişecek ve ‘arzı sınırlı olan’ yatırım araçları ön plana çıkacaktır. Aklımıza gelen iki konsept Bitcoin ve Altındır. Fiziki altın alımından bahsettiğim bu yazıda aynı zamanda fiziki olarak altın saklayan Paxos ‘un ürünü PAXG vardır. Paxos’u ABD’de Binance’in BUSD basımında hatırlarsınız.

Altında yakın vadede FOMC kararları etkili olacağı gibi aynı zamanda 1 Mayıs’ta Çin’in de tatilde olacağı ve o gün Bitcoin hacimlerinin de düşebileceğini unutmamak gerekir. Altını teknik olarak ele aldığımızda; mevcut bandı 1975 – 2065 aralığında değişiyor. Fakat orta vadeye sarkan formasyon görünümünde altın 2065 seviyesinin kırması ile bayram devam formasyonu ile yüzde 10 prime işaret ederek 2280$ seviyelerine gelmektedir.

Bitcoin’i teknik olarak ele aldığımızda haftalık görünümde var olan TOBO dönüş formasyonu da devam ediyor. 30.000$ bölgesine takılan Bitcoin bu açıdan yaz aylarında 40.000 seviyelerine doğru yol alacağı beklentisini koruyor. Kısa vadede 29.200 seviyesinin kırılması halinde yeniden gücünü kanıtlamış olacaktır. Bir önceki denemesi Shapella çatalanmasına geldiği için geri çekilme yanılsama yaratmış olabilir. Bu ikilemi 29.200 seviyesinin kırılması ile giderebiliriz.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok