Küresel piyasalarda, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğine ilişkin vurguları öne çıktı. Bu mücadelenin faiz artırımına gerek kalmadan olabileceğine dair mesajların da gelmesiyle pay piyasaları alış ağırlıklı seyretti.

Dünya genelinde enflasyonla mücadelede gerektiği kadar adım atılıp atılmadığı sorgulanmaya devam ederken, varlık fiyatlarında oynaklık güçlü kalmayı sürdürüyor. Merkez bankalarının enflasyonla ilgili endişelerinin hala devam etmesi piyasalarda belirsizliklerin güçlü kalmasına neden oluyor.

Öte yandan ABD Hazinesi tarafından gerçekleştirilen tahvil ihracında talebin beklentilerin altında kalmasıyla ABD'nin 30 yıllık tahvil faizi, yaklaşık 7 baz puan yükselerek yüzde 4,76'ya çıktı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi de yakşalık 9 baz puan yükselerek yüzde 4,60'a çıktı.

Emtia fiyatlarında ise oynaklık devam ederken, Brent petrolün varil fiyatı, haftayı yüzde 4,2 düşüşle 81,4 dolardan tamamladı. Altının ons fiyatı ise yüzde 2,8 düşüşle haftayı 1.938 dolardan tamamladı.

Bitcoin, 37 bin 972 dolarla son 18 ayın zirvesini test etti.

Borsalar genelde yükseldi

Dünya borsaları geçen hafta genelde hafif artışlar kaydettti. Nikkei 225, Kospi ve Şanghay borsaları görece yüksek artışlarla, Hong Kong'un Hang Seng borsası ise görece yüksek düşüşle diğerlerinden ayrıldı.

New York borsasında, Fed'in enflasyonun düşürülebilmesi için daha fazla adım atılabileceğine dair beklentilerine karşın bankanın ileriki aylarda faiz artırım ihtimalinin hala düşük seviyelerde bulunmasıyla geçen hafta pozitif bir seyir izlendi. Nasdaq endeksi %2,20, S&P 500 endeksi %1,13 Dow Jones endeksi ise %0,5 yükselişle tamamladı. Avrupa borsalarında, geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir görülürken, bölgede makroekonomik veriler de karışık sinyaller vermeye devam ediyor. Bölgede açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), eylülde aylık bazda %0,5 artarken, yıllık bazda %12,4 düştü. Almanya'da sanayi üretimi eylülde aylık %1,4 geriledi. Euro Bölgesi'nde ayrıca hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 47,8 ve 46,5 şeklinde gerçekleşerek daralmanın devam ettiğine işaret ederken, Almanya'da fabrika siparişleri eylülde beklentilerin aksine %0,2 arttı. Bölgede, perakende satışlar, eylülde bir önceki aya göre %0,3 düşerken, Almanya'da enflasyon ekim ayında yüzde 3,8 ile Ağustos 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.İngiliz ekonomisi üçüncü çeyrekte (temmuz-eylül) büyüme göstermezken, bu durum, ekonominin bu yılki en zayıf çeyreklik performansı olarak kayda geçti. Söz konusu gelişmelerle geçen hafta Almanya'da DAX endeksi de %0,30 değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,03 İtalya'da MIB 30 endeksi %0,65 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi % 0,77 değer kaybetti. Asya piyasalarında ise geçen hafta Hong Kong hariç alış ağırlıklı bir seyir öne çıktı. Güney Kore'de pay piyasalarında açığa satışın haziran 2024'e kadar kaldırılması ülke piyasalarını destekledi. Japonya'da ödemeler dengesi eylülde 2 trilyon 723,6 milyar yen fazla verirken, öngörüleri karşılayamadı. Geçen hafta Asya piyasalarındaki pozitif seyre karşın Çin'de açıklanan veriler dünya ekonomisinin yavaşladığına yönelik endişeleri beslemeye devam etti. Çin'in ihracatı geçen ay %6,4 azalarak beklentileri karşılamazken, ithalatı yüzde 3 artışla öngörüleri geride bıraktı. Hong Kong'daki bir finans zirvesinde konuşan, Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Zhang Qingsong, bankanın Çin ekonomisi için iyice düzenlenmiş ekonomi programlarının olduğunu ifade etti. Çin'de ayrıca TÜFE ekimde aylık %0,2, yıllık %2,7 gerilerken, deflasyon endişeleri yeniden ön plana çıktı. Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Hong Kong'da Hang Seng endeksi %2,61 değer kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi %1,74, Japonya'da Nikkei 225 endeksi %1,93, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,27 değer kazandı.

Ons altın yüzde 3'e yakın geriledi

Dünyada merkez bankalarının faiz artırımına ilişkin şahin mesajları, artan jeopolitik gerginlikle öncek ihaftalarda 2 bin doların üzerine çıkan ons altını geriletti. Ons altının haftalık değer kaybı %2,84 oldu.

Ons altının son bir haftalık seyri

Petrol peş peşe üçüncü haftayı da düşüşle kapattı

Brent petrolü, talep endişeleri nedeniyle son bir haftada 87 dolardan 81,43 dolara geriledi.

Brent petrolün son bir haftaki seyri Küresel gösterge Brent, Çarşamba günü Temmuz ayından bu yana ilk kez eşiğin altında kapandıktan sonra varil başına 80 dolara yaklaştı. ABD ham petrolü 76 dolara yakındı. Asya'da hisse senetleri, ABD hisse senetlerinin Çarşamba günü ABD faiz oranlarının zirveye ulaştığına dair iyimserlikle neredeyse iki yılın en sıcak galibiyet serisini yaşayarak sekizinci günde de yükselmesinin ardından yükseldi.

Petrol fiyatları, zayıf talebe ilişkin artan endişelerin etkisiyle son üç haftadır keskin bir düşüş yaşadı. En büyük ithalatçı olan Çin'de rafinaj marjlarının düşmesi ve stokların artmasıyla birlikte odak temellere geri döndü. Perşembe günü açıklanan verilere göre Asya'nın en büyük ekonomisi deflasyona döndü.

Dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu'dan gelen arz, gerilimin ardından bir aydan fazla bir süre boyunca etkilenmedi. Rusya sevkiyatları dört ayın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Dolar endeksi yükseldi 

ABD doları geçen hafta belli başlı para birimleri karşısında değer kazandı. Dolar endeksi haftalık olarak %0,48 artış gösterdi.

Dolar endeksinin son bir haftalık seyri

ABD doları Euro karşısında haftalık 0,43, Yuan karşısında %0,16 değer yitirirken, Yen karşısında %1,45 değer kazandı.