altın

Gram Altında Yeni Zirveler Gelir mi?

Gram altın bugün 1254 TL seviyesini görerek tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Gram altında yaşanan bu yükselişin ana sebebi ons altındaki yükseliş olurken, TL’deki zayıflığın da burada etkili olduğunu söylemek gerekiyor.

Geçen yılın Mart ayında yani yaklaşık bir sene önce Rusya -Ukrayna savaşının piyasalarda yarattığı korku ile 2060 doları test eden ons altın mevcut durumda 2025 dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Kasım ayında 1620 dolar, bu yılın Şubat ayında 1960 dolar, yine bu yılın Mart ayında 1805 dolar seviyelerini gören ons altın yaşadığı dalgalanmanın ardından son birkaç haftadır güçlü bir seyir izliyor.

Fed’in Mart 2022’de faiz artırım sürecinin başladığı ve hızlandığı süreçte dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerinde çok sert yükselişler görmüştük. Ardından enflasyonun biraz gevşemesi, küresel ekonomilerde yaşanan yavaşlama ve bankalara yönelik artan endişeler neticesinde Fed’in artık frene basacağı beklentileri iyice kuvvetlendi. Bu durum dolar endeksi ve tahvil getirilerini aşağı çekerken ons altını yukarı yönde etkiliyor.

Bu aşamada ons altın için aşağı yönde bir katalizör bulunmuyor. Düşüşler olabilir fakat bu düşüşlerin piyasaya alım fırsatı vermesi beklenebilir. ABD ekonomisinden gelecek veriler zayıflığa işaret ettiği sürece dolar endeksi ve faizlerin baskı altında kalması, bu durumun altın fiyatlarını yukarı çekmesi korelasyon dahilinde oluşacak fiyatlamalardır. Burada kritik nokta enflasyon gelişmeleri olacaktır. Enflasyonun seyri ve bu neticede piyasada oluşacak yeni beklentiler yeni fiyatlamaları beraberinde getirecektir.

Ons altındaki yükselişler, gram altındaki yükselişleri destekliyor. Tabii burada dolar kurundaki yükseliş de önemli. Birkaç ay oldukça yatay seyreden dolar kuru son iki haftadır yukarı yöndeki hareketlerini hızlandırdı. Türkiye ekonomisinde bozulan dinamikler TL’yi baskı altında tutmaya devam edecektir.  Yaklaşan seçim belirsizliğinin de TL’yi negatif etkilemeye devam edeceğini düşünüyorum. Bireysellerin de dolar talebinin arttığını söyleyebiliriz. Her ne kadar mevcut hükümet yaklaşan seçimlere bir kur krizi ile girmek istemeyecek olsa da bunu ne kadar engelleyebilirler sorusu cevapsız gözüküyor. Kurda teknik seviye konuşmak da bu aşamada faydasız olacaktır. Türkiye’de yeni ve güvenilir bir para politikası oluşana kadar dolar kurunun önü açık gözüküyor.

Toparlayacak olursak hem ons altın hem dolar kuru etkisiyle gram altında da yukarı potansiyel sürecektir. Dönem dönem kar satışlarıyla düşüşler yaşanabilir fakat mevcut konjonktürde alım fırsatı vereceğini düşünüyorum. Yukarıda önce 1320, ardından 1400 seviyeleri potansiyel hedefler olarak izlenebilir.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok