Geçen yıl küresel faizlerin %0, hatta bazı bölgelerde eksi olması ve büyük merkez bankalarının genişlemeci politika izlemesinin etkisiyle majör borsalar ve kripto para piyasası enstrümanlarında rekor yükselişler görmüştük. Piyasaya saçılan bol para ve faizin sıfır olması insanları risk almaya teşvik ediyordu.
Bu yıl ise tam tersi bir senaryo izliyoruz. Enflasyonun kalıcı olduğunun anlaşılması üzerine Fed başta olmak üzere neredeyse tüm ülke merkez bankaları hızlı şekilde faiz artırırken piyasaya saçılan paralar da geri çekiliyor. Geçen yılın tam tersi yönünde izlenen bu politikalar ise majör borsalar ve kripto para piyasasında aşağı yönde kuvvetli hareketlere neden oldu.
Tüm bunların üzerine FTX borsasının iflası da eklenince kripto para piyasasında negatif beklentilerin arttığını görüyoruz. İflas sürecinin sadece FTX ile sınırlı kalmayıp diğer önemli şirketlere de yansıyacağına yönelik endişelerin arttığını görmekteyiz. Tabii bu süreci yaşayıp göreceğiz. Tüm bu gelişmeler neticesinde Bitcoin 15.500 dolar seviyesini gördü. Bu fiyatlar tam 12 ay öncesinde 69.000 dolar seviyesindeydi. Tabii bu düşüş sadece Bitcoin özelinde değil altcoinlerde de ciddi şekilde hissedildi. Örneğin geçen yıl 5.000 dolara yakın işlem gören Ethereum bu hafta 1.000 sınırına kadar yaklaştı.
Kripto piyasası için ‘’dibi buldu’’, ‘’şurası dip’’ gibi ifadeleri kullanmaktan kaçınırım. Sadece kripto için değil, hiçbir piyasa ürünü için bu şekilde bir ifade kullanmam. Kullananlardan da uzak durmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu işin dibi, tepesi vs. asla bilinemez. 12 ay önce 100 bin 200 bin dolar hedefler konuşulurken, şimdi 10 bin, 5 bin hedefleri konuşuluyor. Bu hedefleri verenlerin aynı kişiler olduğunu unutmayın.
Kriptolar ve majör borsalar için mevcut durumda pozitif bir hikâye yaratılamıyor. Burada enflasyonun net bir şekilde düşeceğine inanılıp, küresel faizlerin artık artmayacağı ve belirli bir süreden sonra ise düşeceği tarzında bir hikâye yaratılması gerekiyor ki pozitif beklentiler oluşsun. Fakat böyle bir durumun mevcut durumda çok zor olduğunu düşünüyorum. Ne enflasyon beklentilerinde net bir iyimserlik oluşur ne de faiz beklentileri terse döner.
Şimdi Bitcoin ve Ethereum’un teknik görünümlerini inceleyelim.
Bitcoin’de 15.500 dolar seviyesinde bir destek çalışması mevcut. Son dönemde yaşanılan iki düşüşte 15.500’den toparlanma geldi. Ben burada 18.000/19.000 üzeri bir fiyatlama gelene kadar zayıf seyrin hala daha kuvvetli ihtimal olacağını düşünüyorum. Bu nedenle baskının ortadan kalkması zaman alacaktır. Özellikle 15.500 altına bir kırılım gelirse 10.000 bölgesine doğru baskı derinleşebilir.
Ethereum’da ise teknik görünümün biraz daha pozitif olduğunu düşünüyorum. Burada 1000/900 dolar bandı önemli tampon bölge olarak izlenmelidir. Bu bölge üzeri kalınmasını pozitif görüyorum. Güçlü bir pozitif ivmeden bahsedebilmek iç.in 1700/1800 bandının aşılması gerekiyor.