Ekonomi

Borsada yabancı takas oranı yüzde 40’ı aştı

Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı oranında artış sürerken, yabancı takas oranı yüzde 40’ı aşarak 2 yılın zirvesine çıktı.

Borsa İstanbul’daki yabancı takas oranı 2 yıl aranın ardından yeniden yüzde 40’ı geçti. Yabancı takas oranı 13 Mayıs itibarıyla yüzde 40,03 seviyesine yükseldi.

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt'un haberine göre; yabancı oranındaki artışta QNB Finansbank’ın piyasa değerinin son 1 ayda 27 milyar dolardan 42 milyar dolara çıkmış olmasının da etkili oldu.

Yabancıların elindeki toplam hisse tutarları da 40 milyar liraya yaklaştı. Yurt dışında yerleşik kişiler, 3 Mayıs haftasında net 309,1 milyon dolarlık hisse senedi, 761,1 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS), 52,1 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senedi (ŞBS) aldı. Böylece yurt dışında yerleşiklerin 6 haftadır devam eden DİBS alımları 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 715,8 milyon dolara ulaştı. 2023 genel seçimlerinden bu yana ise yabancıların hisse alışlar 4 milyar dolara yaklaştı.

Yurt dışında yerleşik kişilerin, 26 Nisan itibarıyla 37 milyar 717,4 milyon dolar olan hisse senedi stoku, 3 Mayıs’ta 39 milyar 534,8 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku 3 milyar 114,6 milyon dolardan 3 milyar 927,3 milyon dolara, ŞBS stokları 158,1 milyon dolardan 211 milyon dolara yükseldi.

Böylece, yabancıların DİBS stokları 24 Aralık 2021’den, ŞBS stokları da Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Ayrıca, yurt dışında yerleşiklerin geçen haftaki alımları 8 Aralık haftasından bu yana ilk kez yabancı alımlarının haftalık bazda 1 milyar doları aştığına işaret etti.

Uzmanlar, önümüzdeki dönemde borsada yabancı oranının artmasını beklerken, yabancının gelişini hızlandıracak ilk gelişme Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten Mali Eylem Gücü’nün (FATF) haziran ayındaki toplantıda Türkiye’yi gri liste kararı olacak. 

Yabancıların gelişini destekleyen bir diğer gelişme ise kredi derecelendirme kuruluşlarının not kararları olacak. Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları da yabancıların takibinde olacak. 19 Temmuz’da Moody’s’in 6 Eylül’de Fitch’in, 1 Kasım’da ise S&P’nin Türkiye değerlendirmeleri olacak. Uzmanlar üç derecelendirme kuruluşundan da not artışı bekliyor.

Moody’s ocak ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif ”e çıkarırken, Fitch Ratings ve S&P ise Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif ”e çevirmişti.