Geçtiğimiz hafta küresel bazda yaşanan panik satışlarıyla birlikte 65 seviyesine kadar yükselen VIX korku endeksi 16 seviyesine kadar geriledi. Bu durum piyasaların normalleşmesini sağladı. Kısa sürede çok hızlı değer kaybeden majör borsalar ve kripto piyasası bu süreçte toparlanma eğilimi gösterdi.

Henüz piyasalar için her şeyin tam anlamıyla pozitife döndüğünü söylemek zor. Algıyı değiştirebilecek çok fazla değişken bulunuyor. Bu nedenle piyasalarda ne net pozitif ne de net negatif bir fiyatlama beklemiyorum. Yukarı aşağı dalgalanmalar şeklinde bu süreç devam edecektir.

Piyasalar açısından yakın vadede takip edilecek veya fiyatlamaları etkileyecek majör bir ekonomik gündem bulunmuyor. Eylül ayı başında gelecek olan ABD istihdam verileri ile 18 eylüldeki Fed toplantısı önemli olacaktır. Sonrasında ise kasım ayı başındaki ABD seçimlerini bekleyeceğiz. Bu gelişmeler fiyat algısı açısından önemli olacaktır.

Jeopolitik riskler konusu ise masada durmasına rağmen yine arka planlarda kaldı. Her ne kadar İran’dan tehditler gelse de somut şekilde devamı gelmedi. Bu nedenle bu konu en azından yeni bir gelişme yaşanana kadar piyasalar için önemini yitirmiş bulunuyor.

Bu yazımızda kripto para piyasasındaki güncel durumu teknik analiz eşliğinde inceleyeceğiz. Geçtiğimiz hafta küresel panikle birlikte 49 bin seviyelerine gerileyen Bitcoin, ardından 62 bin dolara kadar yükseldi. Bu haftanın genelinde ise kısa bir bantta dalgalanmalar izliyoruz. Yaşanan son hareketlerin ardından teknik marjlar açıldığı için burada kademeli bakış açısı gerekiyor.

Bitcoin için 52 bin ve 48 bin önemli destek noktalarımız. Bu seviyeler üzerinde kalınmasını teknik açıdan pozitif görüyor ve geri çekilmelerde alım fırsatlarının gelebileceğini düşünüyorum. Yukarıda ise 62 bin ilk önemli direnç. Yukarı ivmenin güçlenmesi için bu bölgenin geçilmesi şarttır. 62 bin üzerinde 70 bin realizasyon bölgesi olarak izlenebilir.

Ethereum tarafında ise 2100 seviyelerini çok önemli olduğunu bu bölgeden 2800’e kadar bir yukarı hareket beklediğimi ifade etmiştim. 2100 bölgesinden gelen toparlanma ile birlikte 2800 bölgesi test edildi ve yeniden baskı geldi. Burada 2800 direnci belirleyici olacaktır. Bu bölge geçilmediği sürece aşağı risk ön planda olacaktır. Düşüşlerde 2100 baz alınarak yeniden fırsatlar değerlendirilebilir. Yukarı yönde ivme için 2800 üzeri fiyatlama gerekmektedir.