Bubblemaps'teki blockchain analistleri, Libra ve Melania memecoin'lerinden sorumlu ekipler arasında bağlantılar tespit ettiklerini ve her iki projenin de aynı varlık tarafından yönetilmiş olabileceğini öne sürdü.

Zincir üstü veri sağlayıcısı, Melania token’ının yaratıcısıyla bağlantılı cüzdanların Libra token’ı ile de işlem yaptığını ve her iki token üzerinde de alım-satım yaparak kâr elde ettiğini iddia etti.

Libra token, geçen Cuma aniden ortaya çıktı ve Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin desteğini aldı. Bu destekle token hızla değer kazanarak milyarlarca dolarlık bir piyasa değerine ulaştı ancak birkaç saat içinde çöktü. Çöküş, içerideki yatırımcıların 107 milyon dolarlık işlem ücreti ve likidite havuzu fonlarını nakde çevirmesiyle hızlandı.

Ocak ayında, Amerika Birleşik Devletleri’nin First Lady’si tarafından desteklenen Melania memecoin de benzer bir süreç yaşadı. Token’ın piyasa değeri hızla yükseldikten sonra sert bir düşüş yaşadı.

Bubblemaps, her iki projenin de kontrolünü elinde bulunduran tek bir varlık tarafından yönetildiğini iddia etti ve "MELANIA ve LIBRA’nın aynı ekip tarafından yönetildiğine dair spekülasyonlar vardı, ancak şimdiye kadar somut bir kanıt yoktu." diyen Bubblemaps, "Zincirler arası transferleri ve zamanlama kalıplarını analiz ettikten sonra, bu bağlantının kesin olduğu konusunda yüksek derecede eminiz." ifadelerini kullandı.

Bubblemaps'e göre, bu soruşturmadaki kritik kanıtlardan biri “P5tb4” adlı Solana cüzdanının faaliyetleri oldu. Bu cüzdan, Melania token’ında yapılan sniper işlemleriyle 2,4 milyon doların üzerinde kâr elde etti ve daha sonra bu fonları, Melania’nın yaratıcısıyla doğrudan bağlantılı olduğu tespit edilen Avalanche tabanlı EVM cüzdanı “0xcEA” adresine aktardı. Bu bağlantı, fon transferleri ve zincirler arası işlemlerle doğrulandı.

Bubblemaps, birkaç hafta sonra 0xcEA adresinin (zincirler arası takaslar yoluyla) LIBRA’nın ana yaratıcı cüzdanı DEfcyK’i finanse ettiğini fark ettiğini belirtti. DEfcyK, Solscan üzerinde ekip cüzdanı olarak etiketlenmiş durumda.

Bubblemaps’in yaptığı ek analizler, TRUST, KACY, VIBES ve HOOD gibi diğer token’ların da aynı varlık tarafından yönetilmiş olabileceğini öne sürüyor. Bu bulgular, birden fazla projede merkezi bir kontrol modeli olduğunu gösteriyor.

Bu gelişmelerin ortasında, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Libra token’ının değerinin %95 oranında düşmesinin ardından dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Milei, projenin iç işleyişi hakkında önceden bilgisi olduğu iddialarını reddetti.

Soruşturma devam ederken, Bubblemaps ve diğer analistler bu operasyonların arkasındaki varlığı kesin olarak tespit etmek için çalışıyor. Bubblemaps, YouTuber ve kripto araştırmacısı CoffeeZilla’nın, Libra projesinin danışmanı Hayden Davis gibi içerden kişilerle görüşerek daha fazla ayrıntıyı gün yüzüne çıkarmaya çalıştığını belirtti.

(Kaynak: theblock.co)