Türkiye

Atatürk Anamorfozu Ankara Rahmi Koç Müzesi’nde

İlk kez, 2021 yılının Ağustos ayında İzmir’de düzenlenen İzmir – Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda sergilenen Atatürk Anamorfozu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergileniyor.

Anamormoz nedir?

Yunanca kökenli “anamorfoz”, yansıma ve perspektif üzerine kurulu bir sanat anlayışı. Atatürk Anamorfozu tam 539 parçanın bir araya gelmesiyle üretildi. Üç boyutlu bir enstalasyon olmasına rağmen doğru açıdan bakıldığında iki boyutlu bir sanat eseri olarak beliren çalışmadaki 539 parça, Atatürk’ün hayatını ve değerlerini simgeliyor.

O parçaların bazıları şunlar: Kılık-kıyafet devrimi’ni simgeleyen şapka, Harf Devrimi’ni simgeleyen harfler, kendi eseri olan Geometri kitabını simgeleyen T cetveli, kahveye olan tutkusunu simgeleyen bakır cezve, Yurtta Sulh Dünyada Sulh anlayışını simgeleyen dünya küresi, Nutuk’u simgeleyen daktilo, giyimde modernist yaklaşımını simgeleyen teşbih, kol düğmesi ve kravat iğnesi, cephede hayatını kurtaran saati temsil ediyor eden köstekli saat, sanata ve müzik sevgisini simgeleyen gramofon,  nilli mücadelede halkın desteğini simgeleyen kağnı arabası, yaşamı boyunca okuduğu yaklaşık 4 bin kitabı simgeleyen kitap, madalya, dürbün, divit kalem ve kalpak.

Çekyalı heykeltraş Patrik Prosko’nun eseri olan “Anamorfoz Atatürk” eseri daha önce İstanbul’daki Rahmi M. Koç Müzesi’nde, sonrasında ise İstanbul Havalimanı Dış Hatlar bölümünde sergilenmişti.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok