Sektörden Notlar’da bu bölüm, Bengisu Soylu'nun konuğu İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen oldu. Programda, konut satışlarındaki düşüş, konuta erişebilirlik, döviz kuru konut piyasasını nasıl etkiliyor, kirada yüzde 25 zam sınırlaması ve arsa ile arazi yatırımcılarının dikkate etmesi gerekenler gibi konular değerlendirildi.

Prof. Dr. Ali Hepşen programın başında konut satışlarının neden düştüğü ile ilgili bilgiler aktardı. Faiz artışı ve konut kredileri göz önüne alındığında konuta erişebilirlik ne durumda konusu üzerine değerlendirmelerde bulunulduktan sonra döviz kuru inşaat maliyetlerini ve konut fiyatlarını nasıl etkiliyor sorusu cevaplandırıldı. Hepşen, programın sonunda kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkacak mı konusuna da değindikten sonra, arsa ve arazi için yatırımcılar nelere dikkate etmeli konusunda görüşlerini iletti.

Konut satışları neden düşüyor?

Prof. Dr. Ali Hepşen, satış tarafında geçen seneye göre cüzi adetsel bir azalış söz konusu olduğunu belirtti. Seçim öncesi dönemde ise çok ilginç bir gelişme olduğunu ifade eden Hepşen, satışların ise kredili satışlarda yoğunlaştığını gözlemleyebildiklerini kaydetti. Hepşen, bu durumun konut kredi faiz oranlarının neredeyse yıllık bazda yüzde 50’lere yaklaşan bir ortamda gerçekleştiğinin de altını çizdi.

Konuta erişebilirlik: Faiz artışı ve konut kredisi

Prof. Dr. Ali Hepşen, Merkez Bankasının yayınladığı raporlara göre, bugüne kadar konut kredisi kullanan kesimin yoğun olarak yüzde 70 civarında ücretli çalışanlardan oluştuğunu belirtti. Varlık fiyatlarının gelir artış oranına kıyas ile çok daha hızlı yükselmesinin ve geçmiş dönemlerde beraberinde konut kredi faiz oranlarının aylık yüzde 4-4,5’luk seviyelere doğru gelmesinin ücretli çalışanlar açısından gelecek dönemde kredi kullanımı ile mülk satın alma süreçlerinde daha zorlu bir dönem olabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Hepşen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konut kredilerine erişimde işaret ettiği dönemin OVP’deki hedefler dikkate alındığında tek haneli enflasyonun beklendiği 2026 olarak karşımıza çıktığını belirtti. Dolayısıyla, konut kredisi kullanarak mülk edinim süreçlerinin 2024’ün kalan zaman diliminde ve 2025’te kolay olmayabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkacak mı?

Prof. Dr. Ali Hepşen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ve Merkez Bankası PPK metnindeki açıklamalarda enflasyon ile mücadelenin ana vurgu olduğunu gözlemlediğini söyledi.

Hepşen, kiranın enflasyonun önemli belirleyici unsurlarından biri olduğunu ve yüzde 25’lik kira sınırlamasının kaldırılmasının yıl başına ötelenebileceğini düşündüğünü ifade etti.

Enflasyonun zirveyi gördüğü bir ortamda yüzde 25’lik sınırlamanın kaldırılmasının ise hızla ev sahiplerinin kiralarda ciddi bir ayarlama yapması anlamına gelebileceğini vurgulayan Hepşen, bunun da yılın ikinci yarısından itibaren enflasyon ile mücadeleye bir engel teşkil etme olasılığının söz konusu olduğunu belirtti. Enflasyonda kalıcı bir düşüş eğilimi gözlemlenene kadar, bu kararın ötelenebileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Arsa ve arazi yatırımı yaparken nelere dikkat etmeli?

Prof. Dr. Ali Hepşen, yatırım yapılacak arazinin gelişim bölgesinde olup olmaması, topografyası, coğrafyası, üzerinde bir ürün yetiştirilip yetiştirilmemesi, gelecek dönemlerde şehrin büyüme eğilimine bağlı olarak imar görüp görmemesi gibi maddelerin her birinin arazinin arsaya dönüşümünde çok kıymet kazandıracak unsurlar olduğunu ifade etti. Hepşen, yatırımcıların bu özelliklere dikkat etmelerini ve profesyonel bir destek almaları gerektiğinin de altını çizdi.

Her bölüm sektör temsilcileri, uzmanlar ve iş dünyasının önde gelen isimlerini konuk ediyor; merak edilen konuları, sektöre ait yenilikleri ve güncel notları sektörün uzmanlarından öğreniyoruz.

Yayının tamamını izlemek için: