DünyaEkonomiFinans

ABD tahvil faizi piyasaları baskılıyor…

ABD ‘de tahvil faizlerinin hızla yükseldiği, dolar endeksinin güçlü seyrettiği ve riskli varlıkların (borsalar ve kriptolar) bir süreçteyiz. Aslında bu fiyatlamaların başlangıcını 13 Eylül’de ABD’den gelen ve beklentileri aşan enflasyon verileri olarak almak gerekiyor. Yüksek enflasyon gelince piyasalar FED’in daha agresif bir sıkılaşma yapacağını fiyatlamaya başlamıştı. Ardından ise geçen hafta Fed 75bps faiz artırdı. Buradaki daha kritik nokta ise geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi Fed üyelerinin gelecek döneme dair faiz projeksiyonlarını yukarı çekmesiydi. Fed Başkanı Powell’in ise ‘’enflasyon düşene kadar sıkılaşmaya devam edeceğiz’’ açıklaması aslında yeterliydi.

Tüm bu gelişmeler neticesinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2008 yılından bu yana ilk kez %4 üzerini test ederken dolar endeksi güçlü, riskli varlıklar ise baskı altında kalıyor. Yüksek faizin piyasaları negatif anlamda etkilediğini görmekteyiz.

Enflasyon tarafında henüz bir iyimserlik beklentisi oluşmadığı için faizlerdeki yukarı yönde potansiyelin devam edeceğini düşünüyorum. 10 yıllık faizlerde %4.30 seviyelerini görebiliriz.

Dolar endeksindeki bu güçlü yükselişi ise sadece ABD gelişmeleriyle açıklamak eksik olacaktır. Dolar endeksinin içerisinde bulunan 3 önemli para biriminden EUR (en yüksek paya sahip), GBP ve JPY’nin kendi dinamiklerinin de bir o kadar zayıf olduğunu söyleyebiliriz.

Avrupa ekonomi resesyonun eşiğinde. Aynı zamanda enflasyon da yükselmeye devam ediyor. Hal böyle olunca bir çıkmaza girdiklerini düşünüyorum. Zaten bu düşüncemi uzun süredir hem yazılarımda hem sosyal medyada paylaşıyorum. Tüm bunlara ek olarak siyasi tarafta da sıkıntıların olduğunu görmekteyiz. Bu süreçte ECB’nin faiz artırım konusunda dünyanın gerisinde kaldığını görüyoruz. Yüksek enflasyon, resesyon endişesi ve düşük faizi düşündüğümüzde EUR’un değer kayıpları beklediğimiz şekilde ilerliyor. EURUSD’nin yönü aşağı kalmaya devam edecektir. Ara ara gelebilecek yükselişlerin de piyasaya satış fırsatı vermesini bekliyorum.

Yüksek faiz ve güçlü dolar endeksi ortamında riskli varlıkların baskı altında kalmasını bekliyorum. Hâlihazırda son 2-3 haftalık süreçte sert satışlar gördük. Bu sert düşüşlerin ardından kısa süreli toparlanmalar sürpriz olmaz fakat yönlerin aşağı odluğunu ve her yükselişin piyasalarda kademeli satış fırsatı vereceğini düşünüyorum.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok