DünyaEkonomi

ABD verileri piyasaları baskılıyor

ABD’den son dönemde oldukça güçlü veriler alıyoruz. 3 Şubat’ta istihdam verileri ile başlayan süreç enflasyon, ÜFE ve son olarak PMI verileriyle devam etti. Bu verilerin güçlü olması ekonomiye yönelik pozitif beklentileri artırırken, enflasyonun düşme beklentilerini de öteledi.

Piyasalar bir süredir enflasyonun gerilemeye devam edeceğine ve Fed’in faiz artırımlarını sonlandırıp yıl sonunda faiz indirimlerine başlayacağına yönelik bir fiyatlama yapıyordu. Biz ise hem buradaki yazılarımızda hem sosyal medya paylaşımlarımızda bu beklen ve fiyatlamanın yanlış olduğunu, enflasyonun kısa dönemde gerilese de tekrar yükselişe geçeceğini ifade ederken, dolar endeksi ve 10 yıllık faizlerin yeniden yükselip piyasaların baskı altında kalacağını ifade etmiştik.

Son fiyatlamalara baktığımızda 10 yıllık faizler %4’e yaklaşırken, majör borsalarda ise sert düşüşler görmekteyiz. Dolar endeksinde de güçlenme var fakat beklediğim gibi bir yukarı hareket henüz gelmedi.

Fed, faiz artırımlarına devam edecektir. Mart, Mayıs ve Haziran aylarında 25’er baz puan olmak üzere toplamda 75 baz puan artırım bekliyorum. Bu kapsamda politika faizi %5.50’ye çıkacaktır. Burada bir diğer önemli konu ise faiz indirim beklentilerinin ötelenmesidir. Mevcut güçlü veriler neticesinde Fed’in 2023 yılı içerisinde faiz indirmesine yönelik beklentiler iyice azaldı. Zaten böyle bir beklentiye girilmesi başlı başına yanlıştı.

10 yıllık faizlerin kısa vadede hedefini tamamladığını düşünüyorum. Burada %4.00 geçilmeden kısa bir süreliğine baskı yaşanabilir. Aşağıda %3.80/3.70 bandına bir düşüş gelebilir fakat ana yönün yukarı olduğunu düşündüğüm için buralarda çok fazla kalmayacaktır.

Dolar endeksinde de yukarı yönde potansiyel devam ediyor. Kısa vadede bir baskı sürpriz olmayacaktır. Teknik açıdan 103.30 üzeri kalınmasını pozitif değerlendiriyorum. Yukarıda 105.00 hedef bölgelerden biri olarak takip edilebilir.

Faiz ve dolar endeksinde kısa vadede yaşanacak geri çekilmeler piyasalara biraz nefes aldırabilir. Fakat önceki yazılarımda da belirttiğim gibi majör borsalarda ana yönlerin aşağı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kısa vadede yaşanacak yukarı hareketlerin piyasaya yeniden satış fırsatı vermesi muhtemel senaryo olacaktır. Bu aşamada enstrümanların teknik görünümlerini takip etmek önemli olacaktır.

 

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok