Bu yıl "Efsane Cuma"da 130,7 milyon kişinin alışveriş yapması beklenen ABD'de sadece Şükran Günü'nde çevrim içi harcamalar geçen yıla oranla yüzde 5,5 artarak 5,6 milyar dolara ulaştı.

Adobe Analytics tarafından derlenen verilere göre, ülkede birçok büyük mağazanın kapalı olduğu Şükran Günü'nde çevrim içi satışlarda artış yaşandı. Çevrim içi harcamalar geçen yıla kıyasla yüzde 5,5 artışla 5,6 milyar dolara yükseldi. Bu harcama, tüketicilerin 2017’deki Şükran Günü'nde yaptığı harcamanın iki katını buldu.

AA'nın haberine göre, çevrim içi harcamaların, ülkede "Black Friday" olarak adlandırılan ve sınırlı süreli indirimli satışların yapıldığı "Efsane Cuma"da daha da artması beklenirken, harcamaların yıllık yüzde 5,7 artışla 9,6 milyar doları bulacağı tahmin edildi.

İndirimli alışveriş günleri

ABD'de kasım ayının 4'üncü perşembesi kutlanan Şükran Günü (Thanksgiving Day) ile başlayan, bunu takip eden ve indirimli alışverişlerin tüm ülkeye yayıldığı Efsane Cuma (Black Friday), küçük işletmelerin satışlarını yükseltmeyi amaçlayan Küçük İşletmeler Cumartesisi (Small Business Saturday) ve Siber Pazartesi (Cyber Monday) ile devam ederek Noel ve ardından 31 Aralık'taki Yılbaşı Gecesi ile sona eren dönem, perakende sektörü için önem taşıyor.

Perakendeciler için yılın en kazançlı zamanı

"Tatil sezonu" olarak adlandırılan bu dönem, büyük perakendeciler için genellikle yılın en kazançlı zamanı olarak nitelendirilirken, ABD'deki tüketicilerin "ekonomik sağlığının" da bir ölçütü olarak görülüyor.

Ülkede perakende sektörüne hareketlilik getiren "tatil sezonunda" bu yıl enflasyon ve artan borçlanma maliyetleri gibi ekonomik zorlukların tüketicilerin alışveriş planlarını etkileyebileceği belirtiliyor.