New York Fed, haziran ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı. Yaklaşık bin 300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, haziranda 0,3 puan azalarak %3,8'e geriledi.

Üç aydır düşüş trendinde olan kısa vadeli enflasyon beklentisi, Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. Kısa vadeli enflasyon beklentisi, bu dönemde, Haziran 2022'de kaydettiği %6,8'lik zirveden 3 puan gerilemiş oldu.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan orta vadeli enflasyon beklentisi ise haziranda değişmeyerek %3 seviyesinde kalmaya devam etti.

Gelecek 5 yıllık süreci kapsayan uzun vadeli enflasyon beklentisi ise 0,3 puan artarak %3 ile Mart 2022'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

Hane halkı harcamalardaki artışa ilişkin beklenti haziranda %5,6'dan %5,2'ye düştü ve Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. Hane halkı gelirindeki artışa ilişkin beklenti de haziranda 0,1 puan azalarak %3,2 oldu.

Bu dönemde konut fiyat artışına ilişkin beklentiler %2,6'dan %2,9'a çıkarak Temmuz 2022'den bu yanan en yüksek seviyeye ulaştı. Fiyat artışlarına ilişkin beklentiler, benzin ve gıda maliyetlerinde azalırken, üniversite eğitimi, sağlık ve kira maliyetlerinde arttı.

ABD'de geçen ay açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda %0,1 ve yıllık bazda %4 ile piyasa beklentilerinin altında artış kaydetmişti.

Ülkede çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyonuna ilişkin piyasa beklentisi ise aylık %0,3 ve yıllık %3,1 yönünde.