DünyaEkonomiTürkiye

Acı reçete…

Geçen yıl enflasyonu ‘’geçici’’ olarak nitelendiren ve piyasaların bozulmasını istemeyen Fed bu sene ise 180 derece dönüş yaptı ve enflasyonu gerçek bir problem olarak görmeye başladı. Bu kapsamda Mart ayında faiz artırım sürecine başlayan Fed, 6 aylık sürede politika faizini %0.25 seviyesinden %3.25’e çıkardı. Bu süreçte tahvil alım programını sonlandıran Fed, aynı zamanda bilanço küçültmeye başladı. Tabii faiz artırımları burada durmayacak, devam edecektir. Fed üyeleri bu yıl sonu için faiz oranını %4.4, 2023 sonu için ise %4.6 olarak bekliyor. Tabii bu beklentiler süreç içerisinde daha da yukarı revize edilebilir. Çünkü 6 üyenin gelecek yıl için %5 faiz oranı beklediğini görmekteyiz.

Fed Başkanı Powell ise enflasyon düşene kadar faiz artırmaya devam edeceklerini tekrarladı. Piyasalar bu gelişmeyi dolar endeksi pozitif, riskli varlıklar negatif şekilde fiyatlıyor.

Küresel bazda enflasyon endişeleri yumuşamadığı sürece Fed başta olmak üzere küresel merkez bankaları (birkaç ülke hariç) sıkılaşma politikasına devam edecektir. Kaldı ki enflasyon tarafında henüz pozitif bir beklenti konuşulmuyor. Burada Rusya’nın tavırları enerji ve gıda fiyatları için endişe yaratıyor. Fakat enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon da yukarı yönde ivmesine devam ediyor. Enflasyondaki bu yapışkanlığın uzun bir süre giderilmesi zor olacaktır.

Ülkeler faiz artırırken bu süreçte bazı ülkeler ekonomik açıdan sıkıntılar yaşayacakken, bazı ülkeler ise bu süreci biraz daha az hasarla atlatacaktır. Burada Avrupa’nın bu süreci oldukça sıkıntılı geçireceğini düşünüyorum. Özellikle enerji tarafında yaşanan sıkıntılar burada büyük probleme işaret ediyor. Bunun üzerine faiz oranlarının da artırılması işleri iyice kötüye götürecektir. Bu nedenle Avrupa varlıkları için negatif beklentimi sürdürüyorum. Kaldı ki EURUSD’nin 0.98 seviyelerine kadar gerilediğini görmekteyiz. Aşağı yönde potansiyel devam edecektir.

ABD’nin en güçlü faiz artıran ülkelerin başında geldiğini görüyoruz fakat ekonomik açıdan diğer ülkelere göre daha kuvvetli duracağını düşünüyorum. Bu nedenle dolar endeksi güçlü kalmaya ve dolayısıyla USD, diğer ülke para birimlerine karşı değer kazanmaya devam edecektir. Tabii ara ara değer kayıpları yaşanabilir fakat ana resimde yukarı trendin süreceğini düşünüyorum.

Tüm bu gelişmeler ise riskli varlıkları baskı altına alıyor. Yüksek enflasyon, yüksek faiz ve düşük büyüme hatta resesyon endişeleri riskli varlıklar için endişe yaratıyor. Bu nedenle enflasyon beklentileri ve dolayısıyla faiz beklentilerinde bir yumuşama olmadığı sürece majör borsalar ve riskli varlıklar için negatif beklentim devam edecektir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok