2020 yılında 42 tonla cumhuriyet tarihi rekoru kırılan altın üretimi son iki yıldır düşüyor. 2021 yılında 39,5 tona düşen üretim, 2022’de ise 32 tona geriledi.

Bu düşüşte Erzincan ve Kayseri’deki iki madende üretimin durmasının etkili oldu.

Ancak açılan yeni madenlerle birlikte üretimde tekrar yükseliş bekleniyor. Türkiye’de şu anda 19 maden ocağından altın çıkarılıyor. Yakın zamanda Söğüt’te açılan maden ocağında 109 ton altın rezervi bulundu. Bu ocakta ilk etapta yıllık 2,5 ton, 3 yıl içinde de 6,5 ton altın üretilmesi hedefleniyor. Böylece 2023 yılında toplam üretiminin 45 tonu geçmesi bekleniyor. Türkiye altın işlenmesinde dünyanın sayılı ülkeleri arasında. 1996 yılında kurulan ilk altın rafinerisinin ardından açılan yeni rafinerilerle altın işleme kapasitesi ciddi artış gösterdi. Şu anda Türkiye'de İstanbul Altın Rafinerisi, Nadir Metal Rafineri, Onsa Rafineri, Ahlatcı Metal Rafineri ve İşgold Rafireneri olmak üzere toplam beş altın rafinerisi bulunuyor.

Altın rafinerilerinin uluslararası pazarlarda geçerliliği için çeşitli kurum ve kuruluşlardan akredite olması ve bu kurumlardan birine üye olması ayrıca Borsa İstanbul tarafından yetkilendirilmiş olması gerekiyor.