DünyaEkonomiTürkiye

Bermuda Şeytan Üçgeni…

Bermuda Şeytan Üçgeni gemi ve uçakların gizemli bir şekilde buhar olup ya da sulara gömülüp sırra kadem bastığı söylenen ve uç noktaları Bermuda, Florida ve Puerto Rico’da olan bir alandır. Piyasalarda önümüzdeki hafta yaşanacak üç kritik gelişmeyi Bermuda Şeytan Üçgeni’ne benzetebiliriz.

2022 yılının sonlarına yaklaşırken piyasalar önümüzdeki hafta kritik bir dönemece girecek. 13 Aralık’ta ABD enflasyonu, 14 Aralık’ta Fed toplantısı ve 15 Aralık’ta ECB toplantısı takip edilecek. Bu üç günde de piyasalarda son dönemin en yüksek oynaklıklarından birini yaşayacağımızı söyleyebilirim.

Piyasalar son dönemde ekonomik verilere oldukça hassas hale geldiler. Özellikle ABD’den gelen veriler burada önemli rol oynuyor. Fed Başkanı Powell yaptığı son konuşmada faiz artırım sürecinin yavaşlaması konusunda Aralık ayını işaret etmiş ve dolar endeksi değer kaybı yaşamıştı. Fakat geçen hafta Cuma gelen istihdam verilerinin çok iyi olması, bu hafta gelen ISM hizmet PMI ve fabrika siparişlerinin iyi sinyaller vermesi dolar endeksini yeniden canlandırdı.

Gelecek hafta enflasyonda beklentiler üzerinde bir artış gelmesi, faiz beklentilerini yeniden yukarı çekecektir. Ben yine de Fed’in her durumda 50bps artırım yapacağını düşünüyorum. Fakat 2023 yılına yönelik beklentiler burada değişiklik gösterebilir. Bu nedenle 13 Aralık günü gelecek olan enflasyon verileri büyük önem taşıyor.

Fed kararlarının üzerinden 24 saat geçmeden ise ECB kararlarını alacağız. Orada da yavaşlayan ekonomi bahane gösterilip 75bps yerine 50bps artırım gelme ihtimali bulunuyor. Bu gelişmeleri izleyip göreceğiz.

Mevcut durumda ise piyasalarda özellikle majör borsalarda (Dax, Nasdaq, S&P vs.) endişeli bir bekleyiş olduğunu görüyoruz. Küresel bazda ekonomilerde yaşanan yavaşlama ve resesyon endişeleri burada baskının ana unsurlarından biri oluyor. Buna ek olarak enflasyon ve faiz konularında henüz bir netliğin sağlanamaması de bu endişeleri artırıyor. Bu hafta majör borsalarda baskının ön planda olduğunu görmekteyiz. Bu baskıdan kurtulmalarının kolay olacağını düşünmüyorum.

Burada dolar endeksi de yakından takip edilmelidir. Gelecek hafta enflasyonda bir yukarı hareket gerçekleşirse dolar endeksini yeniden sert değer kazanacağı bir sürece gireceğiz. Zayıf bir enflasyonda ise kısa dönemli satış baskısı hissedilebilir.

Tekrarlamak gerekirse, önümüzdeki hafta bu yılın en kritik üç gününü yaşayacağız. Bu nedenle işlemlerde risk dengesi çok iyi ayarlanmalıdır. Aksi durumda telafi edilemez kayıplar gerçekleşebilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok