BitcoinDünyaEkonomiKripto Para

Bitcoin’de FED Öncesi Son Hareket Nasıl Olacak? Teknik Görünüm Nasıl Şekillendi?

Yaklaşık son bir haftadır 17.000 dolar bandında satıcılar tarafından baskılanıp yatay bir seyir sürdüren Bitcoin tarafına paralel olarak başta Ethereum olmak üzere diğer altcoinlerin de olumsuz etkilediğini ve baskıladığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte bu hafta BTC’nin bu daralan fiyat aralığına karşılık pozitif ayrışan altcoinleri olarak XMR, TON, TWT ve AXS yükseliş ivmelerini sürdürdüğünü gözlemledik.

Bitcoin’in yatay hareket seyrindeki en büyük faktörlerden biri de son 1 haftada düşük seyreden işlem hacimleriydi. İşlem hacimlerine baktığımızda ise son günlerde 40 milyar doların altına kadar geriledi.

Teknik anlamda; geçtiğimiz hafta sonuna girerken alıcılar tarafından son düşüş hareketinin yüzde 50 Fib. geri çekilme seviyesini tamamladıktan sonra 16.730 seviyesinden 17.350 dolar seviyesine doğru tekrardan yükselişini kazandı. Fakat direnç seviyesi zorlansa da alıcıların etkisinin azaldığını ve satıcıların devreye girerek aşağı yönlü bir baskı oluşturarak hafta kapanışını 17.000 dolar seviyesi altında gerçekleştirdi. Bununla birlikte haftalık kapanışı önemli direnç olan 18.500- 19.000 dolar aralığı altında yaparak toparlanmanın oluşamadığı görüldü. Aynı zamanda teknik açıdan özellikle 17.500 dolar bölgesinde bulunan 250-EMA değerin BTC için önemli bir direnç görevi olduğunu da söyleyebiliriz. 4 Saatlik zaman diliminde düşüş yönündeki trendin yükseliş trendine geçebilmesinden söz edebilmemiz için fiyat bazında Kasım ayındaki sert düşüşün ardından önemli bir direnç alanına dönüşen 20.800 dolar seviyesinin üzerine geçmesi gerekecektir.

Aksi takdirde düşüş senaryosunda ise 17.100 doların altında günlük ve haftalık kapanışların, olası bir pozitif görünümü geçersiz kılabilir ve Bitcoin fiyatı, en yakın destek seviyeleri 16.500 ve ardından 15.700 dolara doğru bir dalgalanma görebilir.

Diğer yandan kısa vadeli görünümde 4 saatlik zaman diliminde bir rising wedge yani düşen trend yönünde yükselen takoz formasyonu mevcut bu düşüş trendi içerisinde oluşan yapının çalışması ve devam formasyonuna gitmesi ile önümüzdeki günlerde satış baskısı ile aşağı yönlü tetiklemesi durumunda destek seviyeleri olarak ilk başta 16.500 dolar daha sonrasında 15.900 dolar seviyeleri takip edilebilir.

Makro tarafta ise S&P 500, Nasdaq, DXY ve bitcoin arasındaki korelasyona baktığımızda genel anlamda satış baskının etkili olduğunu görülmekte.

Temel tarafta ise bu hafta 2023’e giden kripto piyasalarını etkileyebilecek ekonomik gündemden birkaç önemli olay ile yoğun olacak. 12 Aralık tarihinde TÜFE verileri daha sonrasında 13 Aralık’ta ABD Enflasyon (CPI) verisi ve 14 Aralık Perşembe günü açılanacak Fed ABD (FED) faiz kararı ile piyasalar hareketli olacak diyebiliriz. Piyasanın genel öngörüsüne bakıldığında yüzde 80’den fazlası FED’in faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını beklerken, TÜFE raporuna bağlı olarak artışın daha yüksek olabileceği söylenmekte. Eğer FED faiz kararı beklenenden daha düşük bir oran artışına gidilirse teknik anlamda bunu destekleyecek bir veri olmadığı ve piyasaların şu an için hala satış baskısı altında olduğunu söylemek daha sağlıklı olacaktır. Son olarak temel taraftaki gelişmeler FED’in söylemleri ve piyasadaki kararları da kripto paralar üzerinde belirleyici olacağından manipülasyon hareketlerine karşılık işlemlerde dikkat gerektiren bir hafta olacaktır.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok