Dünya
DünyaEkonomiFinans

Bu Hafta Küresel Piyasaların Gündeminde Yer Alan Akışlar

Küresel piyasalar bu haftanın ilk işlem gününde zayıf veri akışı nedeniyle sakin görünümde fiyatlandı. Haftanın ikinci işlem gününde Powell’ın konuşmasını takip ettik. Powell, enflasyonu dizginleyeceklerin açıklamasının ardından borsalar yükselişe geçti. ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’ne hitap eden Powell, FED ’in sıfıra yakın seviyedeki faiz oranlarını artırmaya ve 8,8 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeye başlayacağını söyledi ve yüksek enflasyona karşı gerekirse daha fazla faiz artırabileceklerini açıkladı. 

ABD’ tarafında TÜFE verisini takip ettik. TÜFE aylık bazda yüzde 0.5 açıklanırken, yıllık bazda yüze beklentiler dâhilinde yüzde 7 olarak son 39 yılın zirvesinde açıklandı. 2021 Tüketici fiyatlarındaki 39 yılın zirvesinin ardından gelen bu yükseliş, FED’ in Mart toplantısında faizleri artırabileceği sinyalini veriyor. TÜFE verisi sonrasında konuşma yapan ABD Başkanı Joe Biden, “Enflasyon, salgının neden olduğu ekonomik çöküş, hemen her gelişmiş ülkede ortaya çıkan küresel bir sorun.” olduğunu söylerken, ABD ekonominin en hızlı büyüyen ekonomilerden birine sahip olduğu için şanslı olduğunu ifade etti.  ABD tarafında ÜFE aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda yüzde 9.7 ile beklentilerin aşağısında kaldı. İşsizlik Haklarından Yararlan Başvuruları ise bu hafta hafif yükselerek 230 bin olarak açıklandı.

ABD’ deki TÜFE verisi sonrasında fiyatlamalarda oynaklık yaşandı. Ons altın, 1829 dolar seviyesine kadar tırmandı. Dolar endeksinde geri çekilmeler yaşandı. Bu hareketlenmeler, yatırımcıların yüksek enflasyondan korkarak, güveli limanlara geçiş yapmasından dolayı kaynaklanıyor. Bu durumda veri sonrası anlık hareketlere göre değil, gelecekte uygulanabilecek önlemlere göre hareket etmek daha sağlıklı olabilir. FED, bu yüksek enflasyonu dizginlemek için gelecek toplantılarında daha şahin bir tonda üslup kullanabilir. Daha sıkı bir para politikası uygulayabilir ve faizleri daha fazla artırmaktan çekinmeyebilir. FED’ in bu politikaları uygulanması yüksek ihtimaller dahilinde yer alıyor. FED’ in uygulayabileceği bu politikalar sonrasında dolar küresel çapta daha güçlü konuma gelebilir. Bu da emtialar ve gelişmekte olan ülkeler için riskli sayılabilir.

Yurtiçi tarafta bu hafta Perakende Satışlar verisi yüzde 1.3, Sanayi Üretimi verisi 11.4 olarak açıklandı. Bu hafta kur, doların zayıflamasıyla beraber yatay bant üzerinde hareketleniyor. Ancak risklerin hala kur üzerinde etkisinin sürdürdüğünü görmekteyiz. Enflasyondaki artış ise temel gıda fiyatları, enerji fiyatları ve daha birçok kalemde etkisini keskin bir şekilde hissettirmeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, ocak ayında enflasyonun pik noktaya ulaşabileceğini ancak alınan tedbirler ve önlem ile mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık ayında ise enflasyonda anlamlı bir düşüşün geleceğini söyledi. 

Birleşik Krallık tarafında bugün büyüme verilerini takip ettik. GSYİH yüzde 0.9’luk büyümeye ulaştı. İngiltere Omikron vakalarında en büyük artışa sahip olan ülkelerden biri. Omikrondaki vaka artışları, sonraki büyüme verilerinde etkisini gösterebilir. 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Benzer Haberler