Ekonomi

Büyüklerimiz bilir

Geçen haftaki yazımda TL’de kayıpların nereye varabileceğini yazmıştım. Bunu yazarken 20 liranın altında bir kur vardı. Yazımın sonunda ise 23/25 bandını işaret etmiştim. Aradan bir hafta geçti ve dolar kuru 23 seviyesine ulaştı.

Kurda yaşanana bu yükselişler benim açımdan hiç sürpriz değil. Tamamen beklediğim bir süreç. Bu yaşanacakları çok kez yazıp anlattığım için beni takip edenlerin de şaşırdığını düşünmüyorum.

Şimdi bundan sonraki süreci değerlendirelim.

Seçim öncesi kurun doğal olmayan yollarla bastırıldığını biliyoruz. Seçimi kim kazanırsa kazansın kurun ilk aşamada yukarı hareket edeceğini konuşmuştuk.

Görünen o ki hükümet özellikle ihracatçıların talebini bu aşamada geri çevirmedi ve baraj kapağını açarak kurun yükselmesine izin veriyor.

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. TCMB Başkanı da bugün yarın değişecektir. Yeni isimler, yeni kanlar her zaman heyecan verir. Fakat içerisinde bulunduğumuz konjonktür buna ne kadar izin verecek konusu büyük bir soru işareti.

Şu an yapılması gereken ilk iş enflasyon üzeri bir faiz oranı belirlenmesidir. Resmi enflasyon %40’ın altına indi. Bunun en az 5-10 puan üzerinde bir reel getiri olacak ki insanlar TL mevduata dönsün. Bu yapılmadığı sürece kimse dövizini veya altınını bozmaya hevesli olmaz. Enflasyonun %40 altında olmasını da ayrıca konuşmak gerekir fakat ne olup bittiğini herkes bildiği için vakit ayırmaya gerek yok.

Para politikası uygun zemine geldikten sonra bu sefer maliye politikalarında yeni adımlar atılmalıdır. Kemer sıkma dediğimiz sıkılaşma politikası izlenerek bütçede son 1 yılda oluşan çok yüksek açığın giderilmesi gerekiyor.

Şimdi gelelim gerçeklere… Mart 2024’te yerel seçimler olacak. Son seçimlerden başarı ile ayrılan hükümetin yerel seçim öncesi yüksek faiz ve kemer sıkmayı kabul etmesi ne kadar mümkün olacaktır?

Bu soruların cevabını ben veremem. Bunun cevabı hükümettedir. Eğer realist politikalara dönüş yapılırsa orta-uzun vadede bir iyimserlikten bahsedebiliriz. Bu yapılmazsa bunun maliyetini 85 milyon ödemeye devam edecektir.

Son olarak ‘’dolar nereye kadar yükselir’ ’tarzı sorular gelmeye başladı. Bunun cevabı bende yok. Ben kur 20 liranın altındayken 23/25 bandını işaret etmiştim. Bu aşamada biraz kenara çekilme taraftarıyım. İşler doğal akışında gitmediği için kur nereye kadar yükselişler sorusunun cevabını ancak büyüklerimiz bilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok