Disney, 1 milyar dolar yatırımla açacağı Florida’daki yeni kampus planını iptal etti. Şirket iptale gerekçe olarak “değişen iş koşullarını” gösterse de asıl sebebin Florida valisi Ron DeSantis işle yaşadığı anlaşmazlık olduğu söyleniyor. Florida’da 80 bin kişiye istihdam sağlayan ve her yıl on milyonlarca turistin eyalete gelmesini sağlayan Disney ile Cumhuriyetçi DeSantis arasında 2022 yılının Mart ayından bu yana, mahkemeye kadar varan ciddi bir gerilim yaşanıyor. Tartışma Disney yönetiminin Florida eyaletinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda eğitim verilmesini yasaklayan yasasını eleştirmesiyle başladı. Bunun üzerine DeSantis, Walt Disney World tema parklarının öz yönetim hakkını iptal ettiğini açıkladı.

Disney konuyu mahkemeye taşırken DeSantis şirketin ödeyeceği vergileri ciddi düzeyde artırma tehdidinde bulundu.

Giderek tırmanan bu gerilimin son halkası Disney’in yeni kampus planını iptal etmesi oldu. Böylece kavga 2.000 beyaz yakalının istihdam olanağını ortadan kaldırdı.

DeSantis tarafı iptal kararını şaşırtıcı bulmadığını açıkladı. Valilik sözcüsü, "Şirketin mali sıkıntıları, düşen piyasa değeri ve düşen hisse senedi fiyatı göz önüne alındığında Disney'in projeyi iptal etmesinin şaşırtıcı olmadığını" söyledi. Gerçekten de Disney son dönemde ekonomik açıdan da sıkıntılar yaşıyor. Bu yıl 7.000 kişiyi işten çıkaracağını açıklayan Şirket, Disney World'deki Star Wars: Galactic Starcruiser tema parkını da açılışından bir yıl sonra kapatma kararı aldı.