Hazine eski müsteşarı ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, dolar kurunun 25 liraya inmesinin mümkün olduğunu belirterek formülünü şöyle açıkladı: "Faizi 80'e çıkar dolar kuru büyük ihtimalle 25'e düşer."

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Merkez Bankasının faiz artırmasının tek başına enflasyonu düşürmeye yetmeyeceğini vurguladı. Yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu savunan Eğilmez, "Yanlış faiz ekonomiyi batırabilir. Doğru belirlenirse de ekonomiyi kurtarmaz. Yanına mutlaka bir şeyler koymak lazım" diye konuştu.

Kur baskısı ve döviz kuru

Eğilmez, kur baskısı ve döviz satışıyla ilgili de şunları söyledi: "Kuru tutuyoruz şimdi mesela" diyen Eğilmez "Kura baskı uyguluyor, ne yapıyor satıyor. Döviz satıyor, şimdilerde alıyor. Tersine döndü ama tekrar satacak. Kuru 32’lerde, 33’lerde tutmaya çalışıyor. Niye tutmaya çalışıyor? GSMH yüksek görünsün diye…"

‘Enflasyon yüzde 50’den aşağı düşmez’

Faiz artışı ve dolar kuru arasındaki ilişkiye değinen Eğilmez, faiz artışı ile dolar kurunun ters orantılı olduğunu belirterek “Faizi bugün 50'deyiz, 80'e çıkar kur büyük ihtimalle 25'e düşer. " dedi.

Eğilmez, enflasyonun 50-55'ten aşağı düşmeyeceğini öngördü. IMF'nin 45'lik tahminini iyimser bulduğunu belirten Eğilmez, 50- 52 civarı bir enflasyon beklediğini vurguladı.