Ekonomi

Dolar, altın ve borsa…

TCMB’nin 2023 Haziran ayında başlattığı faiz artırım sürecinin sonlandığını görmekteyiz. Her ne kadar TCMB’den gelen açıklamalar gerektiği takdirde ek sıkılaşma yapılabileceği yönünde olsa da artık yeni bir faiz artırımı gelmeyeceğini düşünüyorum.

Yüzde 8.50 seviyesinden yüzde 45’e gelen faizin en önemli etkisi konut ve otomotiv sektöründe yaşandı. Yüksek faiz oranları neticesinde bu sektörlerde bir yavaşlama söz konusu. Yüksek faizin normal şartlarda yerel para birimini de desteklemesi gerekir fakat dolar kuru yükselmeye devam etti ve ediyor.

TCMB’nin bu yıl için enflasyon beklentisi yüzde 36 seviyesinde. Bu hedefin tutturulmasının zor olacağını düşünüyorum. Kur yukarı gittiği sürece enflasyonda da yukarı risk sürecektir. Bunlara ek olarak benzin fiyatlarındaki yukarı seyir, çarpan etkisi yaratacaktır.

Enflasyon beklentileri yükselmesine rağmen faiz artırım sürecinin sonlanması reel getiri konusunda cazip bir ortam olmamasına neden oluyor. Bu nedenle insanlar getiri arayışına devam ediyor. Bu süreçte de borsa yeniden ön planda. Reel getiri TL lehine cazip bir görüntüye dönene kadar borsa ön planda olacaktır. Dönem dönem düşüşler olsa da mevcut ekonomik konjonktürde bu düşüşler alım talebini artıracaktır.

Dolar ve altın tarafında da yükselişler devam ediyor fakat bu yükselişler yapılan müdahaleler nedeniyle daha sınırlı kalıyor. Dolar kuru 31 üzerine yerleşti. Burada yükselişlerin yavaş yavaş da olsa devam edeceğini ve 34/35 bandının ilk hedef bölgesi olacağını düşünüyorum.

Dolar kurundaki yükseliş gram altını da destekleyecektir. Burada diğer bacak olan ons altında uzun süredir net bir hareket bulunmuyor. Bir yukarı bir aşağı dalgalanma izliyoruz. Bu nedenle gram altında da hareketler nispeten yatay kalıyor. Fakat burada da yukarı potansiyelin sürmesini bekliyorum.

Burada yapılacak en büyük hata TCMB’nin erken faiz indirmesi olacaktır. Böyle bir karar alınırsa zaten içinden çıkılması zor döngü iyice imkansıza dönecektir. Yeni bir artırım gelmese dahi mevcut faiz oranları uzun süre tutulmalı ve bazı ek tedbirler kararlı şekilde alınmalıdır.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok