DövizDünyaEkonomiFinans

Dolar endeksi 20 yılın zirvesinde…

Dolar endeksi güçlü seyrine devam ederek son 20 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı ve yukarı potansiyelinin sürdüğünü görmekteyiz. Öncelikle dolar endeksinin ne olduğunu ve piyasalara etkililerini değerlendirelim.

ABD dolar endeksinin sembolü ve kısaltması DXY şeklinde yazılır. DXY bize USD’nin Euro, Japon Yen’i, İngiliz Pound’u, Kanada Doları, İsviçre Kronu ve İsveç Frangı’ndan oluşan 6 farklı para birimi karşısındaki değeri göstermektedir. Bu sepette en yüksek pay Euro’y ait odluğu için Avrupa’da yaşanan pozitif veya negatif gelişmeler dolar endeksini direkt olarak etkilemektedir. Dolar endeksine bağlı olarak varlıkların ve emtiaların fiyatları artabilir ya da düşebilir. DXY’nin güçlü olduğu dönemlerde piyasada risk iştahını düştüğünü, DXY’nin zayıf olduğu dönemlerde ise risk iştahının güçlü olduğunu görmekteyiz.

Dolar endeksini değerlendirirken hem ABD’yi hem de bu sepet içerisinde bulunan para birimlerini ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Mevcut durumda sıkılaşma konusunda en güçlü konumda ABD yer alıyor. Yüksek enflasyon neticesinde faiz artırım sürecine güçlü bir şekilde devam ediyorlar. Bu ay yapılacak olan toplantıda 75bps faiz artırımı bekliyorum. Buna ek olarak yılın ilk iki çeyreğinde yaşanan daralmanın ardından 3.çeyrekte bir toparlanma görebiliriz. Aynı zamanda istihdam piyasası da güçlü seyrediyor. Fed’in faiz artırımlarına ek olarak bilanço daralttığını da unutmamak gerekiyor.

Sepet içerisindeki diğer para birimlerine baktığımızda özellikle EUR, GBP ve JPY’nin kendi iç dinamiklerinin oldukça zayıf olduğunu görmekteyiz. Rusya ile yaşanan gaz sıkıntısı Avrupa ekonomileri üzerinde baskıya neden oluyor. Ekonomik aktivitelerde zayıflamalar devam edecektir. Avrupa aynı zamanda yüksek enflasyon ile de mücadele etmek zorunda. Bu durum ECB’yi zorda bırakıyor. Yarın yapılacak olan toplantıda piyasalar ECB’yi faiz artırımına zorlayacaktır ve ECB buna ayak uydurarak faiz artırımı yapabilir fakat bunun devamının güçlü şekilde geleceğini düşünmüyorum. Bu nedenle EUR için negatif fiyatlamalar devam edebilir. İngiltere için de benzer şeyleri söyleyebiliriz.

Burada daha sert fiyatlamalar JPY üzerinden geliyor. Ağustos ayı başında 130 seviyesinden işlem gören USDJPY paritesi 144 üzerini test ediyor. Japonya Merkez Bankası ise Fed’in tam tersi bir politika uyguluyor. Tarihi düşük faiz oranı ve her ay genişleme yapıyorlar. Bir tarafta sıkı, diğer tarafta gevşek politika var. Hal böyle olunca USDJPY sert yükseliyor.

Yukarıdaki gelişmeler neticesinde dolar endeksi 110 üzerini test ederek son 20 yılın en yükseğinden fiyatlanıyor. Bu durumun kolay kolay değişeceğini düşünmüyorum. Ara ara düşüşler olabilir bunları bir düzeltme olarak görmek gerekiyor. Trend değişimi için ise çok majör bor gelişme yaşanması gerekiyor. Bunun ise en azından yıl bitene kadar olma ihtimalini düşük görüyorum.

Aşağıda dolar endeksi için takip ettiğim grafiği görebilirsiniz. Yükselen bir trend mevcut. Bu trendin destek noktası 106 seviyesinden geçiyor. Bu görüntü bize dolar endeksi 106 üzerinde kaldığı sürece trendin yukarı olduğunu gösteriyor. Yukarıda ise 113-114 bandına kadar potansiyel bulunuyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok