ABD ordusunun Uzay Komutanlığı'ndan Tuğgeneral Jesse Morehouse, Rusya ve Çin gibi provokatif ülkelerle uzayda savaş hazır olduklarını açıkladı. Rusya’nın saldırgan tutumunun ve Çin’in yüzyılın ortasına dek uzayda hâkim güç olma vizyonunun kendilerine başka çare bırakmadığını söyleyen Morehouse, “Gerekirse bu gece savaşabiliriz” dedi.

Uzay ve özellikle uydular, yeni nesil savaşlarda önemli rol oynayacak gibi görünüyor. Bankacılık sistemlerinden iletişim, askeri operasyonlardan navigasyona dek modern hayatın her alanında önemli rol oynayan uyduların yok edilmesi hayatı felç etme riski taşıyor.

Bu nedenle Çin, Rusya, Hindistan ve ABD gibi ülkeler, karadan gönderilecek füzelerle uyduları imha etmeye yönelik çalışmalar yapıyor.

Rusya ve Çin’in uyduları yok edebilecek uzay araçları üzerinde çalıştığı da biliniyor. ABD 2020 yılında Rus uydularının bir ABD casusu uydusuna roket fırlattığını açıklamıştı.

Çin ise düşman uydulara patlayıcı yerleştirme kapasitesine sahip robot kolları bulunan uydular üzerinde çalışıyor.

Uzaydaki uydu savaşlarında lazerler, sinyal karıştırıcılar, kimyasal spreyle rve yüksek güçlü mikro dalga ışınlar gibi silahlar da kullanılıyor.