Almanya'da perakende satışlar Mart ayında beklenenden daha fazla artarak ay sonunda tüketimde bir toparlanmaya işaret etti.

Alman istatistik ofisinin açıkladığı verilere göre, perakende satışlar bir önceki aya kıyasla %1,8 oranında arttı. Analistler %1,1'lik bir artış bekliyorlardı.

Hauck Aufhaeuser Lamp Privatbank'ın baş ekonomisti Alexander Krueger, “Satışlardaki artış şimdilik düşüş eğilimini durduruyor. Yaklaşan aharın tüketimi daha da teşvik edeceğine dair umutlar artıyor” dedi.

Yüksek fiyatlar geçen yıl tüketimi olumsuz etkilemişti, ancak şimdi dirençli bir işgücü piyasasında reel ücretlerin artması nedeniyle bu yıl ekonomiye önemli bir büyüme ivmesi katması bekleniyor.

Gıda satışları arttı

Gıda satışları düzeltilmiş olarak bir önceki aya göre %3,6 artarken, gıda dışı perakende sektöründeki satışlar bir önceki aya göre %0,2 düştü.

Endeks, mevcut iş durumuna ilişkin değerlendirmelerin önemli ölçüde iyileştiğini ve perakendecilerin iş beklentilerinin de daha iyimser hale geldiğini gösterdi.

Ifo uzmanı Patrick Hoeppner, “Tüketiciyle ilgili işletmelerin 2024 yılında genel ekonomiyi desteklemesi muhtemeldir” dedi.