Dünya

Araştırma: İklim değişikliği uçaklarda türbülansı artırdı

Reading Üniversitesi’nin araştırmasında, iklim değişikliğinin uçakların türbülansa girmesinde artışa neden olduğunu ortaya koydu.

Independent Türkçe’nin haberine göre; Reading Üniversitesi araştırmasında açık hava türbülansının son yıllarda dünya genelinde arttığı tespit edildi. Bu, karbondioksit salımlarından kaynaklanan daha sıcak havanın jet buharındaki rüzgar değişimini artırmasından ve bunun da rüzgarın belirli bir bölgede beklenmedik bir şekilde yön veya hız değiştirmesine neden olmasından kaynaklanıyor.

ABD ve Kuzey Atlantik’te büyük artış

Geophysical Research Letters bilimsel dergisinde yayımlanan çalışma, türbülanstaki en büyük ani artışın ABD ve Kuzey Atlantik’te görüldüğünü ortaya koyuyor. Bununla birlikte Avrupa, Ortadoğu ve Güney Atlantik’teki popüler uçuş rotalarında da türbülansın arttığı görüldü.

Atmosfer bilimci ve bu çalışmanın ortak yazarı Profesör Paul Williams, “İklim değişikliğinin gelecekte açık hava türbülansını artıracağını gösteren 10 yıllık bir araştırmanın ardından, artışın çoktan başladığını gösteren kanıtlarımız var” diyor.

41 yıllık veri incelendi

Araştırmada Kuzey Atlantik’teki 41 yıllık bir dönemin verileri incelendi. Bu veriler Avrupa ve Kuzey Amerika’daki dünyanın en yoğun uçuş rotalarını kapsıyor. Bulgular, yıllık toplam şiddetli türbülans süresinin 1979’da 17,7 saatken 2020’de yüzde 55 artarak 27,4 saate yükseldiğini ortaya koydu.

Bu süre zarfında meydana gelen ılıman türbülans yüzde 37 artarak 70 saatten 96,1 saate yükseldi. Son olarak, 2020’de yıllık toplam hafif türbülans süresi 1979’da kaydedilen 466,5 saatten yüzde 17 daha fazla, yani 546,8 saatti.

Türbülansın verdiği zararın boyutu büyük

Araştırmacı Mark Prosser, “Türbülans uçuşları sarsıntılı hale getirir ve zaman zaman tehlikeli olabilir. Havayolu şirketlerinin artan türbülansı nasıl yöneteceklerini düşünmeye başlamaları gerekecek çünkü bu durum sadece ABD’de sektöre yılda 150 ila 500 milyon dolara mal oluyor” dedi.

Türbülansta geçirilen her ilave dakika, uçaktaki aşınma ve yıpranmanın yanı sıra yolcuların ve uçuş görevlilerinin yaralanma riskini de artırıyor.

Profesör Williams, “Gelecek onlarca yılda daha çetin zorlu hava şartlarının daha sarsıntılı uçuşlara dönüşmesini önlemek için gelişmiş türbülans tahmin ve tespit sistemlerine yatırım yapmalıyız” diye ekledi.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok