Dünya

BM: Plastik atıklar 2040’a kadar yüzde 80 düşürülmeli

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), plastik atıkları 2040’a kadar yüzde 80 düşürülmesini amaçlayan yol haritasını Paris’te düzenlenen uluslararası konferansta tartışmaya açtı.

Yol haritası, ülkelerin, şirketlerin çevreyi kirleten mevcut teknolojilerden vazgeçmesi ve gerekli pazar düzenlemelerini yapmaları halinde, plastik atıkların düşürülmesinde önemli adımlar atılacağı iddiasını ortaya koyuyor.

BM Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) merkezinde 27 Mayıs’ta başlayan ve 2 Haziran’da sona erecek müzakerelere 175 ülkenin temsilcisi katılıyor.

Toplantılara katılan delegeler, plastik kirliliği ortadan kaldırmayı amaçlayan uluslararası anlaşmaya 2024’te varılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

OECD, tarafından hazırlanan bir rapor, dünyada plastik atık tüketiminin son 20 yılda iki misli arttığını ve 2019’da yılda 353 milyon tona ulaştığını ortaya koyuyor.

Yine OECD raporuna göre, gerekli önlemler alınmadığı takdirde plastik atıklar 2060’a gelindiğinde üç misli artacak.

Plastik atıkların yeni adresi Türkiye

İnsan salığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor

Sulara karışan mikro plastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkisi ise bu uluslararası toplantının önemli tartışma konularından birini oluşturuyor.

UNEP raporuna göre, insanlık artık yılda 430 milyon tondan fazla plastik üretiyor. Bunların üçte ikisini kısa süre sonra atık haline gelen, okyanusları dolduran ve sıklıkla insanların daha sonra besin zincirine giren kısa ömürlü ürünler oluşturuyor.

OECD’ye göre, küresel olarak geri dönüştürülen plastik atıkların payının 2060 yılına kadar yüzde 17’ye çıkması bekleniyor.

Dünyada plastik kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefleyen uluslararası anlaşmaya gelecek yılın sonunda varılması hedefleniyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok