Dünya

Doktor gibi ayakkabı

Türk bilim insanı Dr. Olgaç Ergeneman tarafından geliştirilen ayakkabı birçok sağlık sorununa çare olacak.

Bu ayakkabı ile nörolojik hastaları değerlendirmek, hastalıklarının seyrini ve ilaçların etkisini gözlemlemek, mümkün olacak. Yürüyüş bozukluğu olan hastalar, ayakkabının titreşim özelliği sayesinde alacakları gerçek zamanlı geri bildirimle yürüyüşlerini düzeltebilecek. Ayakkabı standart nörolojik yürüme testlerini yaparak engellenebilir düşmelerin önüne geçecek.

Bütün bunlar nasıl mı olacak?

Normal bir spor ayakkabıdan farksız görünen bu ayakkabıların içlerinde sensörler var. Bu sensörler yapay zekâ algoritmaları kullanarak giyen kişinin yürüme şeklini ayrıntılı biçimde analiz ediyor. Böylece doktor ya da ilgili sağlık personelinin ayakkabının platformuna girerek hastanın detaylı raporlarını görmesi ve sağlık durumu hakkında bilgi alması mümkün hale geliyor.

Nushu adlı bu ayakkabıyı İsviçre’de geliştiren Magnes firmasının kurucu ortağı ve CEO’su ise Olgaç Ergeneman adında bir Türk.

İsviçre’de hastanelerde 2021 yılından beri kullanılan bu ayakkabıların çok yakında FDA onayı alarak başta Amerika olmak üzere dünyanın pek çok ülkesindeki hastane ve sağlık kuruluşlarında da kullanılması bekleniyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok