Dünya

Dünyanın en pahalı kılıcı

18’inci yüzyılda Hindistan’daki Meysur Sultanlığı’nın hükümdarlığını yapan Tipu Sultan’ın kılıcı Londra’da yapılan açık arttırmada 17,5 milyon dolara satılarak dünyanın en pahalı kılıcı unvanını elde etti. Kılıç aynı zamanda bugüne dek herhangi bir Hint/İslam objesi için ödenen en yüksek para rekorunun da kırdı.

Müzayedeyi gerçekleştiren Bonhams Müzayede Evi, kılıcın bu kadar değerli olmasını barındırdığı “olağanüstü işçilik” ve Tipu Sultan’a ait olduğu bilinen en büyük silah olmasına bağlıyor.

Yeni dünya rekorlarına imza atan kılıç, Babürlü kılıç ustaları tarafından üretildi. Bıçakta “Hükümdarın Kılıcı” yazısı ve kabzasında çeşitli dualar yer alıyor. Hindistan’da üretilen kılıcın, 16’ncı yüzyılda ithal edilen Alman örneklerinin tasarımını yansıttığı söyleniyor.

Kılıç ilk olarak 2006 yılında 5,93 milyon dolara ve 2008 yılında 7,7 milyon dolara satılmıştı.

Tipu Sultan

Tipu Sultan Bangalur bölgesinde olan Devanahalli’de 1750 yılında doğdu. Asıl adı Feth Ali’dir. Meysur Kaplanı olarak da bilinen Tipu Sultan, Güney Hindistan merkezli Maisur Krallığı’nın hükümdarıydı. Roket topçuluğunun öncüsüydü. Babası Haydar Ali Han, günümüzde Hindistan’ın güneybatı sınırında bir Müslüman devleti olan Meysûr Sultanlığı’nın kurucusudur.

Arapça, Farsça, Urduca dillerini öğrenerek iyi bir eğitim almıştır. Aslında asker olarak yetişse de şair ve alim olmayı başarmıştır. 15 yaşına geldiğinde babası Ali Haydar ile birlikte Meysûr sultanlığı ile İngilizlerin arasındaki savaşa 1776 yılında katıldı. 1782 senesinin Şubat ayında çıkan ikinci savaşta düşmanı mağlûp edip büyük ün kazanmıştır. 1782 sonunda babasının vefatıyla tahta geçmiştir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok