Dünya

‘El Nino’ kabusu kapıda! 2024 Dünya’nın en sıcak yılı olabilir…

ABD’li yetkililer, El Nino hava olayının başladığını açıklayarak, 2024’ün muhtemelen Dünya’nın en sıcak yılı olacağını belirtti.

El Nino olarak bilinen ve gezegenin 1-2 yıllığına ısınmasına yol açan hava olayı Büyük Okyanus’ta başladı.

ABD’li bilim insanları, El Nino nedeniyle önümüzdeki yılda sıcaklık rekoru kırılmasını bekliyor.

Uzmanlar, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinin de 2024’te El Nino etkisiyle aşılabileceğinden endişeli.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yapılan açıklamada, tüm gezegeni etkileyen hava olayının önümüzdeki aylarda etkisini kademeli olarak artıracağı belirtildi.

NOAA’dan İklim Bilimci Michelle L’Heureux yaptığı açıklamada, El Nino’nun gücüne bağlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde kuraklık ve şiddetli yağış riskinin artması gibi çeşitli olumsuz etkilere yol açabileceğini ve gezegenimizde sıcaklık rekorunun yaşanabileceğini ifade etti.

El Nino’nun Afrika’da, Avustralya’da ve Asya kıtasının bazı bölgelerinde kuraklığa, Hindistan’daki muson yağmurlarının zayıflamasına, Amerika kıtasının güney ve orta kesimlerinde ise şiddetli yağışlara neden olması bekleniyor.

Şimdilik El Nino’nun 2024 baharına kadar etkin olması ve sonrasında yavaş yavaş etkisini yitirmesi öngörülüyor.

Yaz Ayları El Nino Etkisinde Geçecek - GÜNCEL - Niksar Danişmend Gazetesi

El Nino nedir?

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi’nin açıklamasına göre; El Nino hava olayı Büyük Okyanus’un ekvatora yakın orta ve doğu kesimlerinde ortalamanın üzerinde deniz yüzeyi sıcaklıkları ile kendini gösteren ve ortalama olarak her 2 ila 7 yılda bir gerçekleşen bir iklim olgusudur. El Nino fenomeninin ilkim üzerindeki etkisi Büyük Okyanus’un çok ötesine kadar ulaşabilir.

En son ne zaman yaşandı?

En son El Nino olayı 2015-2016 arasında yaşanmış ve dünya genelindeki hava olaylarına büyük etkisi olmuştu. 2016 yılı bu sebeple kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu. 2018 yılı El Nino’nun zıttı olarak tabir edilen La Nina ile başladı. La Nina’nın görüldüğü dönemde Pasifik Okyanusu yüzey ısısı, mevsim normallerinin altında seyreder. Dünya Meteoroloji Örgütü, La Nina evresinin sona erdiğini ve 2018 yılının sonlarına doğru yüzde 70 ihtimalle El Nino safhasının başlayacağını duyurmuştu.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok