Fed 75bp Faiz Artırması Halinde Kartlar Yeniden Dağıtılır

Piyasalarda son bir haftadır en fazla görmeye alıştığımız renk kırmızı oldu. Genel piyasalarda yaşanan düşüşler Fed kaynaklı olurken, kripto parala öznelinde de yaşanan durumlar pazartesi günü en büyük iki kripto para olan Bitcoin ile Ethereum’da çift haneli düşüşlere neden oldu. ABD’de 1981’den bu yana görülen en yüksek TÜFE rakamlarını (%8,6) aldık. Bir türlü yavaşlamayan enflasyon Fed’i tahminlerinden saptırdı ve sözlü yönlendirme kazası yaptırttı. Yaşanan oynaklığın baş sorumlusu piyasaları alıştırmamak ve doğru yönlendirmemek olduğunu düşünmekle beraber bugün %93 olasılıkla 15 Haziran’da sona erecek toplantıda 75bp faiz artırımını konuşuyoruz. Fed’in en son tek seferde 1994 yılında 75bp faiz artırdığını düşünürsek kulağa ürkütücü geldiğini söyleyebiliriz. Genel hatları ile makro piyasaların düşüş hikayesini enflasyonda zirveyi görmememiz ve Fed’in beklenilenden daha fazla şahinleşebileceği oluşturuyor.

Kripto paralarda ise bu düşüş hikayesine ek olarak pazartesi günü ağda çekme işlemlerini durduran Celcius oluşturuyor. Son yaşanan LUNA vakasının ardından Celcius’un yüklü para çekimine karşı kendi ağını pasif hale getirmesi henüz çok canlı hafızalarda bulunan mayıs ayındaki LUNA vakasını hatırlatıyor. Bunlara ek olarak Ethereum’da temmuz ayında beklenen ‘difficulty bomb’ özelliğinin iki ay gecikmesi. Dolayısıyla PoW’dan PoS’a geçiş takvimi de ertelenebilir. Son olarak ise Terra olayının ardından korkulan stablecoinlerde Tron’Un stablecoini USDD 1:1 eşitleniğinde bulunmuyor. Bu iki paragraf kripto paraların toplam değerini 1 trilyon doların altına sürükledi.

Bundan sonrası için Fed’in belirleyici olduğu süreçte kripto paraların toparlanabilmesi için risk iştahı ve para girişlerinin görülmesi lazım. Hızlı bir V toparlanması beklemezken bir de yaz sonlarına doğru sıkça konuşacağımız regülasyonların da eklenmesi ile gecikme yaşayabiliriz.

Bitcoin’i teknik olarak ele aldığımızda 20.850$ seviyesinin test edilmesinin ardından yeniden 22.500$ seviyesine toparlandı. Haftalık periyotta RSI en düşük seviyesine geriledi ve ana destek 18.000$ seviyesinden geçiyor. Korku ve endişelerin aşırı satılma hırsı getirdiği Bitcoin’de henüz düşüş baskısı durmasa da iskontolu bir biçimde fiyatlanma devam ediyor.

Exit mobile version