İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları üçüncü ayına girdi. Son olarak kuşatılan Han Yunus kentinde şiddetli çatışmalar yaşanırken İsrail, savaşı bitirmek için iki şartını açıkladı.

Şartları Netanyahu’nun sözcüsü açıkladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Sözcüsü Ofir Gendelman, Filistin direniş hareketi Hamas’ın "teslim olması ve Gazze’de tutulan esirlerin serbest bırakılması" şartıyla Gazze'ye yönelik saldırılarının bitebileceğini söyledi. Ofir Gendelman, Arapça yaptığı basın açıklamasında Gazzelilere seslendi. Gendelman, “Gazzelilere söylüyorum: Savaşı bugün bitirmek iki şartta mümkün. Birincisi, tüm kaçırılanlarımızın serbest bırakılması gerekiyor. İkincisi, Hamas’ın teslim olması gerekiyor.” dedi.

İsrail ordusunun Gazze'nin güneyinde ilerlediğini belirten Gendelman, İsrail askerlerinin Hamas liderlerinden Yahya Sinvar'ı “bir an önce tutuklamak” amacıyla, “evini kuşattığını” iddia etti. Ancak Gendelman, Sinvar’ın söz konusu evde olup olmadığına ilişkin bilgi paylaşmadı.

İsrailli Sözcü ayrıca, “Hamas’ın yok edilmesinden sonra Gazzelilerin hayatının iyileşeceğini ve gelişeceğini” ileri sürdü.

Guterres mektup gönderdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze için Birleşmiş Milletler tüzüğünün 99'uncu maddesindeki yetkisini kullandı ve BM Güvenlik Konseyine (BMGK) ateşkes çağrısı yapan bir mektup gönderdi.

Guterres, Gazze'deki insani sistemin çökebileceği ve kamu düzeninin tamamen bozulabileceği konusunda da uyardı.

Söz konusu madde, Genel Sekretere "uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden" konuları BMGK'nin gündemine getirme yetkisi verse de, BMGK'yi karar almaya zorlama yetkisi sağlamıyor.

BM'nin kuruluşundan bu yana söz konusu madde farklı genel sekreterler tarafından 4 kere kullanıldı.

Arabistan, İran ve Katar’dan destek

Suudi Arabistan, Guterres'in Gazze'de insani felaketin önlenmesi için olağanüstü yetkisini kullanarak, ateşkes içeren 99. maddeyi hatırlatan mektup göndermesini memnuniyetle karşıladı.

İran ile Katar da Guterres'in Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için sunduğu önerileri desteklediğini bildirdi.

Yeni karar tasarı bugün oylanacak

Guterres’in mektup göndermesinin ardından, Konsey bugün yeni bir karar tasarısı oylamaya hazırlanıyor. Karar tasarısında, BM Genel Sekreteri'nin "acil ve sürekli" olarak Konsey'i bilgilendirmesi talep ediliyor.

Karar tasarısında Gazze Şeridi ve Filistin halkının "korkunç durumuna" dikkati çekilirken, tüm taraflara özellikle sivillerin korunması bağlamında uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmeleri çağrılarına da yer veriliyor.

Can kaybı 17 bini geçti

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de son iki günde öldürülen Filistinli sayısı 930 artarak 17 bin 177'ye yükseldi.

Gazze Şeridi'ne düzenlenen kara saldırılarında öldürülen İsrail askerlerinin sayısı da 89'a yükseldi.