İsrail ordusu, 24 Kasım-1 Aralık tarihlerindeki çatışmalara bir haftalık verilen "insani ara" dışında Gazze'ye aralıksız saldırı düzenledi.

Saatte 8 hava saldırısı

İsrail ordusunun açıkladığı rakamlara göre, Gazze'ye süren saldırıda 51 gün boyunca günde ortalama 196, her saatte 8,1 olmak üzere 10 bin hava saldırısı düzenlendi.

İsrail ordusu, 1,7 milyon insanın yerinden edildiği, en az 10 bini kadın ve çocuk 15 bin 500'den fazla insanın öldürüldüğü Gazze Şeridi'ne her 10 dakikada 1,36 bombardıman gerçekleştirdi.

Can kaybı 15 bini geçti

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı 316 artarak 15 bin 523'e yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in devam eden saldırılarına ilişkin şu bilgileri verdi:

İsrail'in saldırılarında 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısı 15 bin 523'e, yaralananların sayısı 41 bin 316'ya yükseldi.

İsrail'in sağlık merkezleri ve çalışanlarına yönelik saldırılarında 281 sağlık çalışanı öldürüldü. 56 ambulans ve 56 sağlık kurumu kullanılamaz hale geldi. 20 hastane ile 46 sağlık ocağı hizmet dışı kaldı.

Sağlık personeli alıkonuldu

İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye başta olmak üzere 35 sağlık personelini aç, susuz ve işkence altında sorguladığını belirten Kudra, bu kişilerin hala zor şartlarda alıkonulduğunu hatırlattı. Kudra, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) sağlık personellerinin derhal serbest bırakılması için İsrail'e baskı yapmaları çağrısında bulundu.

Sağlık hizmeti verilemiyor

Zorla yerinden edilmiş 1,5 milyondan fazla Filistinlinin sığınma merkezlerinde bulunduğunu belirten Kudra, bu sığınmacıların insani ve sağlık felaketiyle karşılaşmasını önlemek için acilen etkili mekanizmalar bulunması gerektiğini vurguladı.

Kudra, İsrail'in kalan hastaneleri hedef alarak hizmet dışı bırakması ve bölge sakinlerini kaçmaya zorlaması sonucunda Gazze Şeridi'nin kuzeyinde gerekli sağlık hizmetlerinin sağlanamaması nedeniyle yaralıların kan kaybından öldüğünü aktardı.

Gazze'de vurulmayan yer kalmadı

Kudra, uluslararası kamuoyuna sağlık ekipmanı ve yakıt temini, sahra hastanelerinin kurulması, bölgeye sağlık ekiplerinin gönderilmesi ve yüzlerce yaralının tahliyesini sağlayacak bir insani koridoru oluşturulması için acil eylem çağrısında bulundu.

İsrail'in katliam ve tehcir politikasıyla Gazze Şeridi'ndeki Filistin varlığını sona erdirmeyi hedeflediğini belirten Kudra, "insani ara"nın bitiminden hemen sonra İsrail güçlerinin sivilleri hedef almaya devam ettiğini ve bölgede vurulmayan bir santimlik alan bile bırakmadığını ifade etti.