İsviçre'de beş siyasi parti, 22 Ekim'deki genel seçimlere yönelik kampanya sürecinde yapay zekânın kullanımını sınırlama konusunda anlaştı.

İsviçre Sosyal Demokrat Partisi, Merkez Partisi, Yeşiller Partisi, Liberal Yeşiller Partisi ve Protestan Partisi, seçim döneminde yapay zekânın sınırlı kullanımı konusunda bir protokol imzaladı.

Yürüttükleri siyasi kampanyalar sırasında herhangi bir yapay zekâ kullanımının açıkça beyan edilmesi konusunda anlaşan partiler, rakiplerini eleştirirken yapay zekânın kullanılmasını yasakladı.

Partiler, yeni iletişim biçimlerini mümkün kılan yapay zekânın aynı zamanda, gerçeklerin çarpıtılmasına veya bazı siyasi aktörlere söylenmeyecek sözlerin atfedilmesine yol açabilecek tehlikeler de sunduğunu belirtti.

Protokolü imzalamayan Radikal Liberal Parti, sahte videolar üretilmesini sağlayan deepfake gibi teknolojiler yoluyla yapay zekânın kötüye kullanımını yasaklamayı taahhüt ettiğini yazılı olarak duyurdu.

Radikal Liberaller, yapay zekânın rakiplere yönelik eleştirel ve olumsuz kampanya sırasında yasaklanmasını anlamsız bulduklarını da belirtti.