Rusya tarihinin en kanlı terör saldırılarının biriyle sarsıldı...

Başkent Moskova'nın "Crocus City Hall" adlı konser salonuna dün akşam saatlerinde terör saldırısı düzenlendi. 6 bin kişilik konser salonunda Picnic isimli rock grubunun konseri kana bulandı.

Konser sırasında salona giren ve en az 4 kişi olduklarını belirtilen saldırganlar, otomatik silahlarla etrafa rastgele ateş açtı. Teröristlerin molotofkokteyli ve el bombası da kullandığı öğrenildi. Konser salonunda büyük bir panik yaşanırken, izleyiciler salondan çıkmaya çalıştı.

Görgü tanıkları, saldırganların siyah sakallı, çelik yelekli ve otomatik silahlı olduğunu aktardı.

Olayın duyulmasıyla birlikte bölgeye çok sayıda güvenlik ekibi gönderildi. Ayrıca bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri de yönlendirildi.

Hayatını kaybedenlerin sayısı yükseldi

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 143’e yükseldiğini açıkladı.

Rusya Soruşturma Komitesinden yapılan açıklamada olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtilerek, "Ölenlerin sayısı daha da artabilir. İlk verilere göre hayatını kaybedenlerin ölüm nedenleri ateşli silah yaralanmaları ve duman zehirlenmesiydi." bilgisi verildi.

Saldırganların otomatik silahlar ile mühimmatı olay yerinde bıraktığını ifade edilen açıklamada, tüm deliller üzerinde incelemelerin sürdüğü bildirildi.

Saldırılarla birlikte konser salonunda yangın çıktı. Binayı saran alevler nedeniyle konser salonunun çatısı çöktü.

Yüzlerce itfaiye ekibi, yangına müdahale etti. Helikopterler de söndürme çalışmalarına havadan destek verdi.

Crocus City konser salonunda olay anlarında çekilen görüntüler yaşanan dehşeti gözler önüne serdi.

Olayı ardından bölgede güvenlik önlemleri artırılırken, Moskova metrosunda yolcular sıkı güvenlik aramasından geçirildi.

Ayrıca Moskova'daki tüm halka açık etkinlikler saldırı nedeniyle iptal edildi.

Teröristler yakalandı

Öte yandan, konser salonuna saldıran teröristlerin yakalanması için operasyon başlatıldı.

Rusya lideri Putin'e bilgi veren FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan karışan 4 terörist dahil, 11 kişinin yakalandığını bildirdi.

"Ukrayna'ya kaçacaklardı"

Rus yetkililerden yapılan açıklamada, "Saldırıya katılan teröristler, Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalıştı. Teröristler sınırı geçmeyi planladı ve Ukrayna tarafında temasları vardı" ifadeleri kullanıldı.

IŞİD üstlendi

Dünyayı sarsan terör saldırısını Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendiği açıklandı.

Putin'den talimat

Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya lideri Vladimir Putin’in saldırıyla ilgili gelişmeleri takip ettiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in olayla ilgili gerekli tüm talimatları verdiğini söyledi.

Zaharova: Tüm dünya saldırıyı kınamalı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da konser salonuna silahlı kişilerce düzenlenen terör saldırısına ilişkin "Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır." dedi.

"Ölüme ölüm"

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, kurbanların sevenlerine de güç diledi.

Medvedev, "Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse onlara ve ideolojik ilham verenlere karşı başka türlü davranmak imkansızdır. Hepsi terörist olarak bulunup acımasızca yok edilmelidir. Böyle vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm."

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, olayı "korkunç bir silahlı saldırı" olarak nitelendirerek, kurbanlar için başsağlığı diledi. Kirby, "Şu anda bu saldırıya Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların dahli olduğuna ilişkin bir emare yok." dedi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinin bir süre önce güvenlik uyarısı yayımlamasına ilişkin soruya da yanıt veren Kirby, o güvenlik uyarısıyla bu saldırının spesifik bağlantısının olmadığını belirtti.

Saldırının ardından yüzlerce kişi teröristlerden Crocus köprüsünü kullanarak kaçtı.

Ukrayna: Saldırıyla ilgimiz yok

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna yönelik terör saldırısıyla Ukrayna'nın ilgisinin olmadığını belirtti. Podolyak, "Bu olaylar, saldırgan ülke liderliğinin kendi halkına karşı uyguladığı terörün emarelerini taşıyor." ifadesini kullandı.

Başta ABD olmak üzere birçok ülke uyarmıştı

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, 8 Mart'ta başkent Moskova'daki vatandaşlarına kalabalıktan uzak durma uyarısında bulunmuştu.

ABD'nin ardından İngiltere, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore'nin Moskova büyükelçilikleri Rusya'daki vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.