Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek…

Küresel piyasalar pandemi dönemi dahil olmak üzere son yılların en sert düşüşlerini yaşıyor. Bu düşüşlerin arkasında yüksek enflasyonun ve bu kapsamda başta Fed olmak üzere küresel merkez bankalarının faizleri artırmaya devam edeceği beklentileri yer alıyor. Buna bir de ekonomik aktivitelerde yaşanan bozulma eklenince resesyon riski de artış gösterdi. Bu gelişmeler riskli varlıklardan para çıkışına neden olurken, bu süreçte USD ve tahvil faizleri sert yükseldi.

Bu hafta yaşanan satışların asıl kaynağının ise Fed’in bugün 50bps yerine 75bps faiz artırımı yapacağına yönelik çıkan spekülasyonlar olduğunu düşünüyorum. Büyük yatırım bankaları ağız birliği yapmış gibi bir anda Fed’den 75bps faiz artırımı beklediklerini açıkladılar. Hatta 100bps artırım bekleyen bile var. Ben açıkçası bu beklentilerin piyasadaki endişeleri artırmak için kullanıldığını düşünüyorum. Kişisel beklentim Fed’in 50bps faiz artırımı yapması yönünde.

Daha önce de belirttiğim gibi Fed bir çıkmaza girdi. Bir yanda yüksek enflasyon diğer yanda ekonomide yaşanan bozulma ile karşı karşıya kaldılar. Faizleri yükseltmeye devam ederlerse ekonomik aktiviteler bozulmaya devam edebilir ve resesyon riski artabilir. Faiz artırımlarını sonlandırsalar veya yavaşlatsalar bu sefer de enflasyon riski devam edecek. Bu çıkmazdan kendi başlarına kurtulabileceklerini düşünmüyorum. Burada tek çare Rusya-Ukrayna olaylarının somut pozitif bir şekle dönmesi olacaktır. Böyle bir durumda hem enflasyon gevşeyecek hem de ekonomik aktiviteler canlanacaktır. Bu da Fed’in elini rahatlatacak. Fakat kısa vadede böyle bir somut pozitif gelişmenin olma ihtimalini de çok düşük görüyorum.

Bugün özeline gelecek olursak, Fed’in 50bps artırım yapması piyasalar için bir süreliğine pozitif hava yaratabilir. Burada ölümü gösterip sıtmaya razı etme durumu olacaktır. 75bps ve 100bps yerine 50bps faiz artırılmasını piyasalar pozitif karşılayacaktır. Böyle bir durumda dolar endeksinde aşağı düzeltme, riskli varlıklarda ise toparlanma görebiliriz. Fakat bu hareketlerin bir trende dönüşmesini beklemiyorum. Kısa vadede bir düzeltme olarak değerlendirilebilir. Faiz kararına ek olarak Fed üyelerinin gelecek ay ve yıllara yönelik beklentileri ile Fed Başkanı Powell’in söylemleri kritik olacaktır. Powell, enflasyonu düşünüp şahin mesajlar mı verecek yoksa ekonomiyi düşünüp güvercin mesajlar mı verecek bunu takip edeceğiz. Benim düşüncem orta halli konuşarak net bir sinyal vermemesi yönünde. Böyleye piyasayı kendi haline bırakacaktır.

Küresel piyasalar, enflasyon riski ortadan kalkana kadar ağırlıklı olarak negatif fiyatlama yapacaktır. Ne zaman ki enflasyonda düşüşe dair veya tepe yapıldığına dair net bir veri gelir o zaman piyasalarda risk iştahının yeniden yükseleceği bir sürece girilecektir. Bu durum yaşanana kadar piyasalardaki düşüşlere karşı herkesin gardını alması gerekiyor.

Exit mobile version