Paşinyan: Karabağ’ı Azeri toprağı olarak kabul etmeye hazırız!

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bugün düzenlediği basın toplantısında, Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan toprağı olarak tanıyabileceklerini söyledi.

Ancak Paşinyan bunun için bazı şartlar öne sürdü.

Ermenistan Başbabakanı öncelikle, Karabağ Ermenileri’nin hakları ve güvenliğinin güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Paşinyan ayrıca, Bakü’nün iki ülke arasında Ermenistan işgalindeki 29 bin 800 kilometre karelik alanda Erivan’ın egemenliğini tanıması şartını da dile getirdi.

Ermenistan lideri ayrıca, bu yönde bir karar alınması durumunda, Azerbaycan’ın “etnik temizlik” uygulamasını önlemek için uluslararası güvenlik garantileri de isteyeceklerini vurguladı.

 

Karabağ’da durum ne?

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardında Karabağ’ın statüsü sorunu ortaya çıkmıştı. Ermenistan, 1988-1994 Birinci Karabağ savaşı sonrası Karabağ ile birlikte Azerbaycan’ın beşte birini ilhak etti. Statüko yaklaşık 26 yıl sonra sadece 44 gün süren İkinci Karabağ savaşı ile değişti.

Azerbaycan’ın kesin üstünlüğü ile sonuçlanan savaşın ardından işgal atındaki toprakların büyük bir bölümü kurtarıldı.

Ancak Ermenistan kontrolünde halen bir miktar Azeri toprağı bulunuyor.

Taraflar çeşitli ülkelerdeki müzakerelerin ardından ay başında Washington’da bir araya gelmişler ve sınırlı da olsa barış yolunda belli bir ilerleme kaydetmişlerdi.

Geçeön hafta Rusya tarafların barışa ‘çok yakın’ olduğunu ileri sürmüştü.

 

Exit mobile version