Dünya

San Fransisco’daki APEC Zirvesi’nde ana gündem ekonomi

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenecek Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunda bir araya gelecek.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, zirveye katılmak ve ABD Başkanı Biden ile yapacağı kritik önem taşıyan görüşme için San Francisco’ya ulaştı. Şi Cinping’i havaalanında California Valisi Gavin Newsom, Hazine Bakanı Janet Yellen ve diğer ABD’li yetkililer karşıladı.

Şi-Biden zirvesinde, başta ekonomi olmak üzere; Ortadoğu’da özellikle İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar, Ukrayna’da süren savaş, Kuzey Kore gibi pek çok küresel sorunun da masaya yatırılması bekleniyor.

Biden ve Şi, en son Kasım 2022’de Endonezya’daki G20 Zirvesi’nde 3 saat yüz yüze görüşmüştü. Bu yıl Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Zirvesi’ne Biden katılırken Çin lideri katılmamıştı.

‘İlişkileri normalleştirmek için bir adım’

Biden, Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Şi Cinping ile bir araya gelmesinin ikili iletişimin tam olarak yeniden tesisi de dahil olmak üzere ilişkileri normalleştirmek için bir adım olmasını umduğunu belirtip, bunun ‘bir kriz olduğunda telefonu açıp konuşabilmeyi ve orduların birbiriyle temas halinde olmasını sağlayabilmeyi’ de içerdiğini dile getirdi.

“Yapmaya çalıştığımız şey ilişkiyi daha iyi olması yönünde değiştirmek” diyen Biden şöyle devam etti: “Çin’e yatırım yapmayı istesek de tüm ticari sırlarımızı vermemizi gerektiren durumları destekleyemem.”

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok