Dünya

“Son İmparator”un kol saati rekor fiyata satıldı

 

Hayatı, İtalyan sinema yönetmeni Bernardo Bertolucci’nin “Son İmparator” filmine konu olan Çin’in son İmparatoru Aisin-Gioro Puyi‘ye ait kol saati, Hong Kong’da düzenlenen açık artırmada 5,1 milyon dolara satıldı.

3 milyon dolar başlangıç fiyatıyla açılan müzayedede Patek Philip marka kol saatini adı açıklanmayan alıcı, 5,1 milyon ödeyerek saatin sahibi oldu.

Phillips Asia Müzayede Evi tarafından yapılan açıklamada, saatin Patek Philippe tarafından üretilen bilinen 8 Reference 96 Quantieme Lune modelinden biri olduğu aktarılarak, Japonya’nın 1945’te II. Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinden sonra Sovyetler Birliği tarafından esir alınan Puyi’nin saati Rus tercümanı Georgy Permyakov’a hediye ettiği aktarıldı.

Bu ücret bir hanedan mensubuna ait bir saat için ödenen en yüksek bedel oldu. Daha önce Vietnam’ın son imparatoru Bao Dai‘ye ait Rolex marka saat 5 milyon dolara, Etiyopya‘nın son imparatoru Haile Selassie‘ye ait Patek Philip marka saat 2,9 milyon dolara satılmıştı.

Çin’in son İmparatoru Puyi, amcasının ölümünün ardından 1908’de, 3 yaşındayken tahta çıktı. 1911 Devrimi ile Çin Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından ise tahttan indirildi.

Japonya’nın Çin’i işgali sırasında işgalcilere sığınan Puyi 1932’de Japonlar tarafından “Çin Devlet Başkanı” ilan edilmiş, 1937’de Japonların Mançurya’da kurduğu kukla devlet Mançokuo’nun başına getirilmişti.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyetler Birliği’ne esir düşen Puyi, 1950’de Çin Halk Cumhuriyeti’ne iade edilmişti. Puyi, 1959’da affedilmiş, 1967’deki ölümüne dek Pekin’de eskiden imparatorluk mülkü olan botanik parkının makine tamir atölyesinde işçi olarak çalışmıştı.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok