Dünya

Ukrayna’nın “moral kalesi” düştü mü?

Rus paramiliter örgütü Wagner Grubu resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Ukrayna’nın doğusundaki Bagmut kentini ele geçirdiğini duyurdu.

Ukraynalı yetkililer bu açıklamayı yalanlarken Ukrayna lideri Zelensky kentin tamamen yerle bir olduğunu ve durumun kritik olduğunu itiraf etti.

Bagmut Rusya açısından stratejik bir önem taşımasa da moral açısından kritik bir önemi var.

İki taraf Ağustos ayından bu yana kentin kontrolünü ele geçirmek için binlerce kayıp vermiş durumda. Rusya’nın 20 bin ile 30 bin arasında kayıp verdiği Bagmut, Zelensky tarafından “Ukrayna’nın moral kalesi” olarak niteleniyordu.

Bu nedenle Bagmut’un düşmesi psikolojik üstünlüğün Rusya’ya geçmesi bakımından önemli olabilir.

Öte yandan savaşın gidişatını değiştirebilecek bir hamle de ABD’den geldi. Amerika, Batılı müttefiklerinin Amerikan yapımı F-16’ları Ukrayna’ya vermesine müsaade edeceğini duyurdu. Washington yönetimi ayrıca, ABD askerlerinin Ukraynalı pilotlara jetleri kullanabilmeleri için eğitim vereceğini de söyledi.

Ukrayna lideri Zelenskiy, kararı “tarihi” olarak niteledi.

Ukrayna uzun süredir gelişmiş savaş uçakları istiyordu, ancak bu talep ABD’nin iznini gerektiriyordu.

Rusya’nın karara tepkisi gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, F-16 kararı hakkında “Batılı ülkelerin hâlen tansiyonu yükselten senaryoya bağlı kaldığını görüyoruz. Bu kendileri açısından çok büyük riskler içeriyor” dedi.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok