DünyaEkonomiTürkiye

ECB’den faiz konusunda zayıf yönlendirme

Dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısını takip ettik. Bu toplantıda beklenildiği gibi 75 baz puan faiz artırımı geldi. Bu beklenti bir süredir fiyatlandığı ve bilindiği için önemli bir hareket yaratmadı. Kritik olan ise ECB Başkanı Lagarde’in konuşmasıydı. Lagarde bu konuşmada ekonomide aşağı yönde riskin oldukça kuvvetli olduğunu söyledi. Daha kritik olan ise faiz artırım hızıyla ilgili gelen soruya net bir cevap vermemesi oldu. Aynı zamanda 75 baz puan kararının oybirliğiyle alınmadığını ve bazı üyelerin daha düşük bir artırım istediğini gördük.

Avrupa ekonomilerinde işler kötü gidiyor. Gelen son PMI verileri de resesyon endişelerini artırdı. Diğer öncül verilerde de bozulma devam ediyor. ECB mevcut durumda yüksek enflasyon ile düşük büyüme arasında sıkışmış durumda. Tabii ki yüksek enflasyon öncelik olacaktır fakat ekonomide yavaşlama devam ettikçe faiz konusunda kuvvetli adım atacaklarını düşünmüyorum. Zaten uzun zamandır ECB’nin, Fed gibi kuvvetli bir sıkılaşmaya gideceğini düşünmüyordum. Dünkü toplantı bu görüşümü destekler nitelikteydi.

ABD tarafına baktığımızda ise daha güçlü bir yapı görmekteyiz. ABD’de de yüksek enflasyon süreci devam ediyor. Fakat istihdam ve büyüme tarafında da güçlü duruş devam ediyor. Dün gelen 3.çeyrek büyümesi %2.6’lık bir büyümeye işaret etti. Bu açıdan baktığımızda Fed’in gelecek hafta 75 baz puan faiz artırımı yapacağını, daha sonraki süreçte ise en az 50 baz puan ile yola devam edeceğini düşünüyorum.

Yukarıdaki argümanları birleştirdiğimizde EURUSD paritesi için aşağı yönde riskin kuvvetli olduğunu düşünüyorum. Ara ara yükselişler olacaktır fakat bu hareketlerin sınırlı kalmasını ve piyasaya satış fırsatı vermesini beklerim.

Aşağıdaki grafik dolar endeksinin teknik görünümünü gösteriyor. Yukarı trendin sürdüğünü düşünüyorum. Buradaki kritik eşlik 108.50 seviyesi olacaktır. Bu seviye üzeri kalındığı sürece piyasada USD lehine hareketlerin sürmesini beklerim. Bu tren korunduğu sürece ise riskli varlıklarda da aşağı yönde ivme devam edebilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok