EkonomiTürkiye

Erdoğan’ın ekonomiye ilişkin seçim vaatleri nelerdi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kesin olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 52’sini alarak 5 yıl daha göreve seçildi.

Erdoğan ve lideri olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) seçimler öncesi 481 sayfalık bir beyanname yayımlayarak yeni dönem için hedeflerini ve vaatlerini sıralamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki cari açık sorununu ortadan kaldırmayı vadediyor.

Yüzde 40’larda olan enflasyonun ise tek haneye indirilmesi hedefleniyor.

Yeni dönemde asgari ücretteki artışın enflasyonun üzerinde olması, çalışanların refah payı alması ve bu yıl da Temmuz ayında bir asgari ücret artışı yapılması vaatler arasında.

Erdoğan’ın bir diğer vaadi ise 2028’e kadar yıllık ortalama %5,5 büyümeyle 2028 sonunda gayrisafi yurtiçi hasılayı (GSYH) 1,5 trilyon dolara, kişi başı GSYH’yi de 16 bin dolara ulaştırmak.

2022 sonunda kişi başı GSYH 10 bin 655 dolardı. Bunun gerçekleşmesi için beş yılda yüzde 50’nin üzerinde bir artış gerekiyor.

Erdoğan işsizlik oranını da %7’nin altına indireceğini, toplam istihdamı 36 milyona çıkaracağını söyledi.

Mart 2023 itibarıyla istihdam 31,4 milyon, işsizlik ise % 10 seviyesinde.

Kadınların işgücüne katılım oranı olan %35,7 ve istihdam oranı olan yüzde 30,7’nin de beşer puan artırılması hedefleniyor.

Ekonominin bir diğer önemli göstergesi olan ihracatın 254 milyar dolardan en az 400 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

2022’de 51 milyon olan turist sayısının 2028’de 90 milyona çıkarılması da vaatler arasında.

Erdoğan’ın bir diğer ekonomi vaadi ise Avrupa Birliği ile siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle rafa kaldırılmış olan Gümrük Birliği güncellemesinin gerçekleşmesi.

Memur, işçi ve emekli maaşlarına hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl enflasyonun üzerinde en az büyüme oranında refah payı artışı vaadi de bulunuyor.

Deprem bölgesi başta olmak üzere 10 bin yeni akıllı ve yeşil imalathanenin yapılması da vaatler arasında.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok