Ekonomi

Fed sonrası piyasalar…

Dün akşam yılın ilk Fed toplantısını takip ettik. Faizler beklenildiği gibi %4.50’den %4.75’e çıkarıldı. Bu faiz artırımı bir süredir fiyatlandığı için piyasa üzerinde bir etkisi olmadı. Faiz kararının ardından yayınlanan politika metninde ise Fed üyelerinin enflasyonda gevşeme olmasına rağmen hala yüksek bir seviyede olduğunu ve faiz artırımlarının gelecek süreçte uygun olacağını dile getirdiğini izledik. Bu ilk cümleleri şahin bir tavır olarak yorumladım.

Ardından Fed Başkanı Powell basın toplantısına başladı. Konuşmanın başlarında enflasyondaki yüksek seyre dikkat çeken Powell, henüz tam olarak işlerini yapmadıklarını ve enflasyon konusunda alınacak uzun yolları olduğunu açıklarken, bilanço daraltımı ve faiz artırımlarına devam edeceğini açıkladı. Şahin tonda gelen bu açıklamaların ardından piyasalar ilk aşamada baskı altında kaldı. Fakat soru-cevap kısmında Powell’in tavırlarının değiştiğini gördük. Dezenflasyon sürecinden bahseden Powell, dolar endeksindeki düşüşten de rahatsız olmadığını dolaylı yoldan dile getirdi. Bu kapsamda piyasalarda dolar endeksi ve 10 yıllık faizlerde sert düşüş, majör borsalarda ise sert yükselişler gördük.

Bundan sonraki süreçte ABD’den gelecek olan enflasyon verileri önemli olacaktır. Özellikle Ocak-Şubat aylarında gelecek olan enflasyon verileri biraz daha belirleyici olacak. Enflasyon piyasanın fiyatladığının aksine yukarı yönde bir seyir izlerse ki ihtimali var bu durum piyasalardaki pozitif fiyatlamayı tersine döndürebilir. Enflasyonda gevşeme devam ederse piyasalar bunu pozitif fiyatlamaya devam edecektir.

Şimdi birkaç önemli enstrümanı teknik olarak inceleyelim.

İlk olarak dolar endeksi ile başlayacağız. Son dönemde baskı altında kalan dolar endeksinin kritik destek bölgesine yaklaştığını görüyoruz. Grafikte kırmızı ile çizdiğimiz alt bant mevcut durumda 100.30 seviyesinden geçiyor. Aynı zamanda 100.00 seviyesini psikolojik eşik olarak da izleyebiliriz. Kısa vadede bu bölge üzerinde kalınması yeniden toparlanmayı sağlayabilir. Burada yukarıda 103.00 bölgesinin geçilip geçilmeyeceği gelecek süreçte dolar endeksinin yönü açısından önemli olacaktır.

Bir diğer merak edilen enstrüman ons altın ile devam edelim. Ons altında hem buradaki yazılarımda hem sosyal medyada tek bir grafik çizip öylece bırakmıştık. Güncel duruma baktığımızda bu tekniğimizin çalıştığını görmekteyiz. Hafta içerisinde alt bandımız olan 1900’e düşen ons altın bu bölgeden aldığı güçle üst bandımıza yaklaştı. Burada 1967 civarı direnç olarak izlenmelidir. Bu bölgeden kısa süreli düşüşler sürpriz olmaz. Fakat ben ons altını 1900 bölgesine göre değerlendiriyorum. 1900 üzeri pozitif, 1900 altı negatif olarak izlenmelidir.

Son olarak Nasdaq endeksin inceleyeceğiz. Teknik olarak 10.600 destek bölgesinden başlayan toparlanma devam ediyor. Bu aşamada direnç olarak takip edeceğimiz kısa vadedeki eşiğimiz 12.800 seviyesinde yer alıyor. Bu bölgeye doğru toparlanma devam edebilir fakat üst bantlara yaklaştıkça endekste yeniden bir aşağı dönüş beklentisine girebiliriz.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok