DünyaEkonomi

Fed yavaşlayacak fakat yola devam edecek…

Piyasaları yakın takip eden biriyseniz son haftalarda çoğunlukla ‘’Fed yavaşlayacak, frene basacak’’ tarzı haberler görüyorsunuzdur. Piyasanın mevcut durumda ilgilendiği tek konu Fed’in faiz artırım konusunda yavaşlayıp yavaşlamayacağıdır. Peki bu konu bu kadar önemli midir ?

Bu yılın Mart ayında faiz artırım sürecine başlayan Fed, politika faizi %4’e çıkardı. Bunu da üst üste 75bps faiz artırarak yaptı. Tabii bu artırım hızı bir yerde yavaşlayacak. Bunun 14 Aralık’taki toplantıda olması yüksek ihtimal.

Fakat piyasada enteresan bir algı söz konusu. Fed’in faiz artırım hızında biraz frene basmasının piyasalar için çok pozitif bir katalizör olacağını düşünmüyorum. Faiz artırım hızı yavaşlasa da Fed faiz artırım sürecine devam edecek. Aralık’ta 50bps faiz artırım gelmesini bekliyorum. 2023 yılında ise bu artırımlar 50bps ile 25bps arasında devam edebilir. Toplamda faiz oranının en azından %5.25-%5.50 bandına çıkmasını bekliyorum.

Şunu da eklemek gerekecektir. Faiz artışı illaki bir yerde son bulacak. Fakat faiz artırımlarının bitmesi, hemen ertesi toplantıda faiz indirimlerinin başlayacağı anlamına gelmeyecek. Mevcut yüksek faiz oranlarının en az bir sene piyasalarda kalmasını bekleyebiliriz. Bu nedenle faiz artırım hızının azalması, faiz artırımlarının bitmesi gibi durumlar piyasalar için pozitif bir hikâye oluşmasına yeterli olmayacaktır. Ne zaman ki enflasyon tarafında net bir düşüş beklentisi oluşur veya bu yola girilir o zaman faiz beklentileri kaynaklı olarak piyasalarda pozitif bir hikâye yaratılabilir. Fakat bunun oluşması için daha uzun bir sürenin olduğunu düşünüyorum.

Hazır Fed’den konuşuyorken hızlı bir şekilde dolar endeksinin görünümüne göz atalım istiyorum. Önceki yazılarımda 104.80 seviyesinin öneminden bahsetmiştim. Dolar endeksinin mevcut durumda bu bölgeyi önemli destek yaptığını görüyoruz. 104.80 üzeri kalındığı sürece dolar endeksi için pozitif beklentimi koruyorum.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok